UEFA ExCo godkendte i april en økonomisk firedobling af investeringen i kvindernes Champions League, der fra i år afvikles i et nyt format med 16 hold i et gruppespil. UEFA ExCo gav også grønt lys til en ny, solidarisk distribueringsmodel for turneringen, der har til formål at løfte europæisk kvindefodbold til nye højder.

Modellen styrker turneringen med et økonomisk boost samt en mere solidarisk og finansielt bæredygtig struktur, der skal styrke alle klubberne i de europæiske landes bedste nationale ligaer - herunder også Danmarks bedste kvindelige fodboldrække, Gjensidige Kvindeliga.

Nu har UEFA præsenteret den forventede økonomiske fordeling og gevinst for den nye distribueringsmodel, der er lavet ud fra et solidarisk princip.

Jeg er glad for, at modellen bygger på en solidarisk tankegang og fordeling, som er helt i overensstemmelse med den europæiske sportsmodel og pyramidestruktur. Jesper Møller

DBU-formand Jesper Møller glæder sig over, at UEFA’s nye distribueringsmodel både belønner de store og små klubber i international kvindefodbold.

”Jeg er glad for, at modellen bygger på en solidarisk tankegang og fordeling, som er helt i overensstemmelse med den europæiske sportsmodel og pyramidestruktur, herunder at mændenes klubturnering også bidrager. Jeg glæder mig desuden til at arbejde videre med modellens detaljer i tæt samarbejde med Kvindedivisionsforeningen og klubberne,” siger Jesper Møller.

UEFA forventer i sæsonen 2021/2022 et budget for kvindernes Champions League på cirka 178,5 millioner kroner (24 millioner euro). Pengene fordeles således:

  • 85,53 millioner kroner (48 %) til de 16 klubber kvalificeret til gruppespillet får 48 %
  • 52,06 millioner kroner (29 %) til de klubber, som har deltaget i kvalifikationsrunderne
  • 41,65 millioner kroner (23 %) til alle de klubber i UEFA-medlemslandenes bedste fodboldrække, der ikke har deltaget i Champions League. I Danmark er det klubberne i Gjensidige Kvindeliga (bort set fra HB Køge og Brøndby, der har kvalificeret sig til kvalifikationsrunderne).

Solidaritetsbeløbene skal gå til udvikling af kvindefodbolden, og DBU skal i samarbejde med Kvindedivisionsforeningen nu mødes for at fastlægge de nærmere detaljer for dansk kvindefodbold.

Mette Bach Kjær er medlem af Women’s Football Committee og har været en del af arbejdet omkring det nye setup for kvindernes Champions League. Hun ser den solidariske betalingsmodel som endnu et positivt skridt for dansk og international kvindefodbold.

”UEFA’s økonomiske boost i kvindernes Champions League og den finansielt bæredygtige model giver også de mindre klubber bedre forudsætninger for at investere og vokse. Det er meget vigtigt for, at kvindefodbolden som helhed kan fortsætte sin flotte rejse og udvikling,” siger Mette Bach Kjær.