UEFA ExCo har i dag på et møde besluttet at indføre et nyt klubformat, der vil blive uden de 12 klubber, som har valgt at stifte en lukket Super League udenom UEFA.

UEFA vil kigge nærmere på muligheden for at udelukke de 12 klubber fra turneringer, der tilhører forbundet. Det omhandler Champions League og Europa League. Desuden vil man kan også kigge nærmere på at udelukke spillere fra EM og VM, medmindre de bliver løst fra deres kontrakt.

De 12 klubber, som det omhandler, er Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, AC Milan og Inter.

Søndag aften meldte klubberne ud, at de vil stifte en ny lukket europæisk liga ved navn Super League. Det er på den baggrund, at UEFA ExCo har valgt at sætte hårdt mod hårdt, fortæller DBU’s formand Jesper Møller, der også er en del af UEFA ExCo:

”Nok er nok! Vi skal beskytte den europæiske sportsmodel, og den her situation er en god anledning til at statuere et eksempel. Der er to veje. Enten vælger man fællesskab og solidaritet, eller også vælger man grådighed og egoisme. Det er altafgørende for fodboldens fremtid, at vi fastholder de åbne turneringer, så det altid vil være muligt at stræbe efter mere. Vi ser ideen om en lukket europæisk liga som noget, der ødelægger de idealer. Det er en meget dårlig idé, og derfor ser vi ikke andre udveje end at udelukke de 12 klubber,” siger Jesper Møller.

Ekstraordinært møde

På fredag er der et ekstraordinært møde i UEFA ExCo, hvor man vil kigge nærmere på udelukkelsen af de 12 klubber.

Det nye klubformat omhandler blandt andet Champions League, hvor turneringen fra 2024 vil blive udbygget til 36 hold. Det vil ske uanset, om Super League bliver etableret. DBU's formand, Jesper Møller, lægger vægt på, at der har været stor enighed i både UEFA ExCo og i dansk fodbold, hvor DBU har arbejdet tæt sammen med Divisionsforeningen i udfordringerne omkring de europæiske klubturneringer.

”Jeg vil rose UEFA’s præsident, Alexander Ceferin, for hans arbejde gennem hele denne proces, og at han står ved sine løfter om at holde fast i de åbne turneringer. Han har valgt at stå fast over for de store klubber og vist lederskab i en situation, der er meget alvorlig. Samtidig skal der også lyde stor ros til Divisionsforeningen for deres samarbejde i den her vanskelige proces,” siger Jesper Møller

I dansk fodbold tager Dansk Boldspil-Union og Divisionsforeningen stor afstand fra planerne om den lukkede europæiske turnering.