Menneskerettighederne skal overholdes, allerede eksisterende lovgivning skal implementeres, og så skal der foretages en omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt migrantarbejderne i Qatar.

Det er blot nogle af de krav, bestyrelsesformand Jesper Møller og adm. direktør, Jakob Jensen, har formuleret i et brev til FIFA’s topledelse. Brevet er blandt andet formuleret på baggrund af møder med ’Danske Fodboldfans’, Herrelandsholdets kommercielle partnere og Amnesty Internationals seneste kampagne.

Både foreningen Danske Fodboldfans (DFF) og Amnesty International har opfordret FIFA til større og mere tydeligt pres mod VM-arrangørerne i Qatar.

Derfor ønsker DBU at udnytte den store debat og opmærksomhed, der har været skabt om VM i Qatar, til at presse yderligere på for forbedringer af menneskerettighedssituationen for migrantarbejderne, fortæller Jakob Jensen, adm. direktør i DBU:

”Vi er mod tildelingen af VM til Qatar og er kritiske over for menneskerettighedssituationen i landet. Den kritik har vi rejst igennem flere år over for relevante parter. De seneste uger har vi desuden haft møder med fans, kommercielle partnere og andre interessenter og derfor intensiverer vi nu presset over for FIFA, da vi ikke mener, at de ønskede forbedringer for migrantarbejdere er blevet opfyldt. Vi ønsker handling nu – hellere i dag end i morgen,” udtaler Jakob Jensen.

I brevet beder Jesper Møller og Jakob Jensen FIFA om følgende:

  • En fuldstændig implementering af allerede vedtaget arbejdstagerrettighedslovgivning i Qatar og anmoder om yderligere forbedringer.
  • Det skal sikres, at arbejdstageres rettigheder samt menneskerettighederne overholdes - også efter slutrunden og det gælder ikke kun stadions og infrastruktur men også hoteller, servicesektor m.m.
  • Anmoder om, at de grundlæggende frihedsrettigheder overholdes før, under og efter slutrunden i 2022 – eksempelvis presse- og ytringsfrihed.
  • En omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt migrantarbejdere i Qatar, som afdækket af den engelske avis Guardian i marts.