Lad os lige slå fast: Folkesundhed er vigtigere end fodbold

Da corona-pandemien ramte Danmark, var vi hurtige til at lukke dansk fodbold. Vi aflyste landskampe, breddefodbold, Gjensidige Kvindeligaen og udskød 3F Superligakampe i ugevis. Vi var også ansvarlige, da vi udviklede en særlig superligaordning, så kampene igen kunne sparkes i gang. Først med tomme tribuner og fra d. 1. juli med tilskuere under særlige forhold. Siden er der afviklet 46 3F Superligakampe under ordningen, uden at der er konstateret smittespredning.

Alligevel valgte myndighederne at suspendere superligaordningen d. 18. september med store konsekvenser for dansk fodbold. Beslutningen betyder, at der kan lukkes maksimalt 500 personer - inkl. spillere, stabsfunktioner og tv-folk - ind til kampe på dansk grund.

Konsekvensen er næsten tomme tribuner i dansk fodbold og derfor er det nu helt afgørende for os at komme hurtigt og sikkert tilbage på superligaordningen.


Vi har selv gjort meget

Siden covid-19 ramte Danmark og Regeringen lukkede landet ned, har danskernes sundhed og sikkerhed stået højest på dagsordenen i dansk fodbold. Og vi har selv gjort rigtigt meget for få tilskuerne sikkert tilbage på stadion.

Vi har investeret i uddannelse af personale. Lavet afstandsmarkeringer omkring stadion. Nedskaleret VIP-arrangementer og indført afstandskrav. Omkostningerne lyder på et tocifret millionbeløb og til jul har vi gennem sæsonen udført corona-tests for mere end seks mio. kr. 

Tilskuerne sidder på hvert andet sæde og skal sidde ned under hele kampen. Vi har inddelt stadion i sektioner med maksimalt 500 personer, hvor hver sektion har egen ind- og udgang og eget serviceområde. Derfor er der heller ikke tale om begivenheder med flere tusinde fans, men adskilte udendørs begivenheder, som overholder retningslinjerne. Desværre er de mange gode tiltag nu sat på pause, og det er ærgerligt. For os er det nemlig helt afgørende, at dem, der er i stand til at finde forsvarlige løsninger, også får lov til at gøre det.

 

Regeringen og Folketinget må på banen

Det er ingen hemmelighed, at der er meget på spil for dansk fodbold. Alene DBU står til at miste 20-25 mio. kr. som konsekvens af restriktioner. Meget er allerede tabt fra kampe mod Belgien og England uden tilskuere, men en del kan også vindes, hvis der åbnes for flere tilskuere til hjemmekampene mod Sverige og Island til november. Lignende tilbageslag må forventes i Gjensidige Kvindeligaen, som var i en rivende udvikling med flere tilskuere, sponsorer og tv-interesse. Mens klubberne i 3F Superligaen og 1. division risikerer at miste op mod 850 mio. kr. i denne sæson. Penge som vi er dybt afhængige af, for at kunne opnå alt det vi gerne vil ift. børnefodbold, talentudvikling og kvindefodbold i de lokale klubber.

Samlet set er den store bekymring, at alle disse skadevirkninger tilsammen kan føre til et varigt og strukturelt tilbageslag for dansk fodbold, hvor tilskuere og kommercielle partnere trækker sig, uden udsigt til at de vender tilbage inden for en overskuelig fremtid.

Derfor har dansk fodbold alvorligt brug for at få regeringen og Folketinget på banen, så vi sammen kan finde en god vej tilbage til superligaordningen. For ligesom de danske roligans fra VM i Mexico i 1986 nok aldrig glemmer en uheldig tilbagelægning, der kostede et mål og førte til et stort nederlag mod Spanien, kan myndighedernes håndtering af denne sag også vise sig at blive én af de fejl, som de danske fodboldfans meget sent glemmer.

 

Debatindlægget blev bragt i JP d. 20. okt.