Eriksens femte straffesparksscoring mod Island
1. halvleg var ikke mange minutter gammel, før der tegnede sig et billede af, hvordan halvlegen ville udspille sig. Vi havde bolden mest, vi forsøgte at skabe chancer – men vi stod også overfor en kompakt og solid mur af islændinge.

Vores første chance tilfaldt Yussuf Poulsen, han fik afsluttet på et indlæg fra Martin Braithwaite, der på fornem vis slap fri ved mållinjen. Desværre kunne Yussuf ikke styre bolden i mål.

Der skulle dog ikke gå lang tid, før vi kom foran. Daniel Wass opsøgte et indlæg inde foran mål, og her vurderede den tyrkiske dommer Meler, at der blev begået straffe mod Wass. Det var måske ikke det største straffespark, der nogensinde er begået, men dømt blev det.

Christian Eriksen skulle sparke straffesparket, og han bankede bolden i kassen uden chance for den islandske keeper Runar Alex Runarsson. Det var 5. gang Eriksen sparkede straffe mod Island og 5. gang han scorede.

Den resterende del af halvlegen var nærmest et langt dansk angreb mod det islandske mål, men mange store chancer kom vi ikke frem til. Eriksen fik et skud blokeret, og så burde Yussuf Poulsen nok have øget til 2-0, da han fem minutter før pausen fik en stor chance efter et dansk hjørnespark – desværre headede Yussuf over mål.

Lige inden pausen blev Kasper Schmeichel ramt i hovedet af Albert Gudmonsssons lår, og det betød, at Schmeichel kortvarigt så en smule groggy ud.

Sen islandsk udligning – men Eriksen sikrede alligevel en dansk sejr…
Uheldet kort før pausen betød, at Kasper Schmeichel fra 2. halvlegs start blev afløst af Frederik Rønnow. Island foretog også en enkelt udskiftning, men det virkede som om, at de havde foretaget langt flere ind- og udskiftninger, for det var et markant mere agressivt og kampklart Islandsk landshold, der var klar til at tage kampen op efter pausen.

Danmark virkede til gengæld en smule passive, og de mange gode afleveringer, der havde været i 1. halvleg, de manglede i stor stil i 2. halvleg. Det betød, at Island stille og roligt kom med i kampen, og også begyndte at nærme sig en udligning – hvilket spillet taget i betragtning, begyndte at være mere og mere fortjent, skulle det ske.

Den danske defensiv holdt dog stand, også takket være Rønnow, der fx lidt over 10 minutter før tid trak en flot redning ud af ærmet, da Island kom til en lidt tilfældig chance i forbindelse med et langt indkast.

Men fem minutter før tid fik Island sendt bolden i kassen. Vidar Kjartansson blev via en dyb stikning spillet helt fri i det danske felt, og han sparkede stensikkert bolden mellem benene på Rønnow – og udlignede dermed til 1-1.

Den islandske udligning kunne få indvende noget imod, men der var heller ikke mange, der kunne indvende noget mod det straffespark, som Danmark fik i kampens tillægstid. Lucas Andersen gik til mållinjen, slog et fint indlæg som Yussuf Poulsen headede mod mål – og der kom så en islandsk arm i vejen. Den tyrkiske dommer var ikke i tvivl. Straffespark.

Og med hvad der næsten var kampens sidste spark sikrede Christian Eriksen en dansk 2-1-sejr. Ikke den kønneste danske sejr, men en sejr der sikrer os en gruppefinale på onsdag mod Belgien, da belgierne hjemme vandt 2-0 over England.

Danmark-Island 2-1 (1-0)
12’ 1-0 Christian Eriksen (str.)
85’ 1-1 Vidar Kjartansson
90’ 2-1 Christian Eriksen (str.)
141 tilskuere i Parken

Den danske startopstilling (3-5-2)
Kasper Schmeichel (46’ Frederik Rønnow) – Andreas Christensen, Simon Kjær, Jannik Vestergaard (90’ Jonas Wind) – Daniel Wass, Mathias Jensen (68’ Jens Jønsson), Christian Eriksen, Thomas Delaney, Jens Stryger Larsen – Yussuf Poulsen, Martin Braithwaite (76’ Lucas Andersen).

Ikke benyttede spillere:
Jonas Lössl, Henrik Dalsgaard, Mathias Jørgensen, Rasmus Nissen Kristensen, Alexander Scholz, Alexander Bah, Mikkel Damsgaard, Pione Sisto.

Dommer:
Halil Umut Meler (TUR)

Statistiske vinkler efter Danmark vs Island

• Efter 25 landskampe mod Island med 21 sejre, heraf i de ni seneste, og fire uafgjorte som resultat er Island fortsat den nation, som Danmark har spillet flest landskampe mod uden nederlag.
  • Daniel Wass spillede sin officielle A-landskamp nr. 25 knap 10 år efter sin debut mod England i februar 2011. Han var dog hverken den ældste eller langsomste til opnå de 25 landskampe.
  • Kasper Schmeichel måtte for kun anden gang forlade en A-landskamp før tid, idet han akkurat som i marts 2016 måtte lade sig udskifte i pausen, hvorved Frederik Rønnow kom på banen for første gang i to år.
  • Christian Eriksen scorede sit 35. og 36. landskampmål, hvoraf de 12 har været på straffespark. Han nærmer sig efterhånden den 5.-mest scorende spiller for Danmark, Michael Laudrup, der nåede op på 37 scoringer.