Som en konsekvens af den aktuelle corona-krise i hele verden og i Europa besluttede UEFA den 17. marts 2020 at udskyde afviklingen af EURO 2020 til sommeren 2021. UEFA meddelte ligeledes, at konceptet med 12 værtsbyer ville fortsætte, hvis de enkelte værtsbyer var interesserede.

Allerede fredag den 3. april 2020 meldte parterne ud, at København er interesseret i fortsat at være EM-værter i juni 2021. Siden har parterne været i tæt dialog og haft forhandlinger om de juridiske erklæringer, der skal afleveres til UEFA. De sidste uger har DBU og Københavns Kommune haft en række møder om, hvordan de fire EM-kampe kan afvikles i hovedstaden samtidigt med, at der gøres klar til afviklingen af åbningsetapen af Tour de France lørdag den 2. juli. Både UEFA og ASO (selskabet bag Tour de France) har været del af disse møder de sidste uger.

Parterne er nu enige om de aftaler og erklæringer, som i dag er sendt til UEFA.


Frank Jensen, overborgmester i København, udtaler:

”Det har været mit største ønske, at København til næste sommer kan være vært for både EM og Tour de France. Det ser nu ud til at lykkes! Vi kan nu se frem til en fantastisk sportssommer i København næste år med masser af fest og fællesskab – som er det, vi trænger allermest til at kunne se frem til. Jeg vil gerne takke alle parter i forhandlingerne for at have været fleksible og for at have været med på, at vi skulle have de to sportsbegivenheder til at spille sammen”. 


DBU-formand, Jesper Møller, glæder sig over fastholdelsen af EM-festen i Danmark og takker alle parter for at vise stor velvilje under møder og forhandlinger:

”EM er en af de største sportsbegivenheder i verden og det er en historisk begivenhed, at vi kan få fire kampe til København og fodboldfest i hele landet. Det bliver en kæmpe begivenhed, både for Herrelandsholdet, de danske fans og alle, der elsker fodbold. Tak til Parken, Københavns Kommune, UEFA og Tour de France for at finde konstruktive løsninger på en svær udfordring med at få plads til både EM-fest og Tour de France inden for få uger. Vi glæder os til en kæmpe sports-sommer i 2021,” siger han.


Bo Rygaard, formand for Parken Sport & Entertainment udtaler:

”Vi er meget begejstrede over, at vi alle kan se frem til en helt fantastisk sportssommer for alle danskere næste år. Vi glæder os til at Telia Parken og København skal være centrum for den fest, det bliver i hele landet, og vi er meget stolte over, at vores stadion skal danne ramme om den her historiske begivenhed. Omstændighederne har været udfordrende for alle parter, men alle har udvist den vilje, der skulle til for at finde løsninger. Vi er glade for, at vi kan være med til at give hele Danmark en stor oplevelse, og vi ser frem til at arbejde videre med planlægningen, så vi er klar til at give alle en kæmpe fest herinde om et år.”


Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark, udtaler:

”Vi glæder os vildt meget til, at EURO 2020 skal afvikles næste år i København. I disse corona-tider er det vigtigt, at vi har noget at arbejde hen imod og ikke mindst se frem til. Oplevelses- og omsætningsmæssigt. Med både en del af EM i fodbold og Tour-start bliver det en historisk sportssommer i Danmark næste år” siger Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark”.


Christian Prudhomme, direktør i ASO og Tour de France siger:

“I am very pleased that ASO, Copenhagen and UEFA will work together to create an extraordinary sports year for Denmark in 2021, which will unite the country in a celebration of sports at the highest level. The Danish people can look forward to host four matches of the EURO2021 - and we cannot wait to bring the Grand Départ of the greatest cycling race in the world to one of the best cycling countries in the world” says Christian Prudhomme, General Director of The Tour de France.  

 
Kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde, udtaler: 

”To så store sportsbegivenheder, ovenikøbet samme sommer her i København. Det sker formentlig kun én gang, at EM-slutrunden i fodbold spilles på grønsværen i Parken, og verdens bedste cykelby lægger asfalt til Tour de France. Jeg glæder mig til sommeren 2021, som ikke alene bliver en folkefest med store oplevelser i alle bydele. De to store idrætsevents giver også København en mulighed for at engagere københavnerne og foreningslivet både før og under slutrunde og cykelløb.”

 


FAKTA

EURO 2020 er blevet rykket til sommeren 2021 på grund af den aktuelle corona-krise.


Slutrunden begynder fredag den 11. juni 2021 med åbningskamp.


Efter planen skal Danmark spille tre gruppekampe i Telia Parken i København:

  • DANMARK – FINLAND 12. juni 2021
  • DANMARK – BELGIEN 17. juni 2021
  • DANMARK – RUSLAND 21. juni 2021
  • 1/8-dels-finale 28. juni 2021


Fra fredag den 11. juni 2021 vil der være kæmpe football village på Ofelia Plads i Københavns Havn med storskærm, madboder, musik og andre boder og arrangementer. Football Village på Ofelia Plads er åben til og med finalen, der spilles den 11. juli 2021 i London.

Derudover vises Danmarks kampe på storskærm på Rådhuspladsen i København.


Tour de France har for første gang nogensinde start i Danmark – med første etape i København. De øvrige to etaper er på tværs af Danmark.

Onsdag den 30. juni 2021 præsenteres alle Tour de France-hold og ryttere på Rådhuspladsen i København.

Fredag den 2. juli 2021 køres den første etape – en enkeltstart i Københavns Gader. Dagen efter køres 2. etape fra Roskilde til Nyborg og tredje etage køre fra Vejle til Sønderborg.

I dagene op til tour-start er der stor Tour de France-Fanzone på Kgs. Nytorv i København.


For at gøre plads til både EURO 2020 og Tour de France er det besluttet, at EURO 2020 Football Village er lukket den 30. juni, den 1. og 4. juli og delvist lukket 2. og 3. juli 2021 (der vil fortsat være visning af EM-kampene), så længe myndighederne kan godkende lukning i forhold til sikkerhed og fremkommelighed i byen.


Både EURO 2020 og Tour de France vil pynte København i ugerne op til de respektive arrangementer. I den nye aftale er det fordelt, hvordan der bliver plads til både de velkendte gule Tour de France-farver og UEFA’s lyseblå EURO 2020 -farver.