Vores hverdag er i den grad ændret i disse uger.

Daginstitutioner, skoler og videregående uddannelser er lukkede, så mange voksne jonglerer børnepasning, hjemmeundervisning og arbejde på én og samme tid. Besøg på landets hospitaler og plejehjem er ikke muligt. Butikker, restauranter og hoteller holder dørene lukkede og indkøb foregår med stor afstand. Samfundet er lukket ned på en måde, ingen af os har prøvet før.

Nedlukningen omfatter også dansk fodbold, der, lige som alle andre idrætsgrene, har aflyst alt. I DBU følger vi naturligvis regeringens og myndighedernes anbefalinger.

Derfor besluttede vi hurtigt at spille 3F Superliga-kampe uden fans for derefter at aflyse kampene i både 3F Superliga og andre divisioner helt. Vi har med stor opbakning aflyst kampe og træninger i landets 1.600 klubber, så vores godt 330.000 medlemmer må træne hjemmefra og undvære samværet på fodboldbanen. Dansk fodbold har for første gang nogensinde holdt pause midt i sæsonen, og landets fodboldbaner er for en stund tomme. Og vi har bakket op om UEFA’s historiske beslutning om at udskyde EURO 2020 til sommeren 2021 og andre landskampe og turneringer på ubestemt tid.

Det gør vi, fordi folkesundhed er vigtigere end fodbold. Altid.

Selv om vi elsker fodbold, ønsker vi ikke at afholde kampe, træninger eller andre arrangementer, hvor folk samles og dermed kan smitte hinanden. Sammen med resten af samfundet lytter vi til statsminister Mette Frederiksen, når hun siger:

”Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand.”

Corona-krisen har store konsekvenser for dansk fodbold. Ligesom det har konsekvenser for resten af samfundet. Vores ligaklubber mister hver uge kæmpe indtægter fra aflyste kampe og er pressede som aldrig før. Vores breddeklubber mangler indtægter fra kampe, stævner og andre aktiviteter. Mange er tæt på at opgive helt og håber, at krisen slutter snart, eller at der kommer økonomisk hjælp.

Vi glæder os over, at regeringen har lanceret en række hjælpepakker, der blandt andet giver kompensation til større arrangementer. Vi følger udviklingen tæt, så vi sammen kan skabe løsninger og undgå lukninger eller andre fatale konsekvenser for dansk fodbold og den foreningskultur, der så vigtig for det danske demokrati.

Corona-krisen rammer også vores fodbold-hjerter.

Vi savner alle de fællesskaber og oplevelser, som fodbold kan give på særlig vis: Børn, der griner under træningen. Unge, der laver highfives efter en smart finte eller et flot mål. Og grupper af voksne og ældre, der nyder at bevæge benene efterfulgt af 3. halvleg.

Vi savner kampe i vores liga’er – for mænd og kvinder – hvor tusindvis af fans følger med på stadions og foran tv-skærmen. Spillere, trænere og andre i klubberne savner at gøre det, de elsker – træne, spille kamp og møde fans på stadions.

Og samlet set savner vi fodboldens særlige fællesskab i en tid, hvor vi skal være sammen ved at være hver for sig.

Netop derfor kan vi i denne svære tid glæde os over, at fodbold har en unik mulighed for at bidrage til at få samlet danskerne efter krisen.

Fodbold er om noget det fællesskab, som danskere kan mødes og være sammen om. Vi samles på banen til småbold i parken eller træning i klubben. Og vi kan mødes på stadion til landskamp, liga-kamp eller måske for at se vores børn eller venner spille.

Vi tror på, at danskerne efter den aktuelle krise har brug for både fællesskab og sammenhængskraft, hvor vi sammen kan heppe på landshold, klubhold eller selv spille igen. Det gælder spillere og fans, men også forældre, bedsteforældre eller de mere end 126.000 fantastiske frivillige, der er trænere, holdledere og dommere i dansk fodbold. Efter krisen får vi i høj grad brug for at mærke det store fællesskab og lufte vores følelser og begejstring på tværs af alder, køn og geografi, så vi igen kan føle os som en del af noget større.

Vi glæder os til at komme ud på den anden side, hvor fodbold skal samle os og gøre os alle sammen endnu stærkere.