Nordiske fodboldforbund lægger billet ind på VM 2027
Et fælles nordisk værtskab for VM for kvinder i 2027 er på dagsordenen, når de nordiske fodboldforbund i dag er inviteret til møde hos Nordisk Råd. Her skal de præsentere de nordiske ambitioner, som forbundene har arbejdet på i mere end et år.
Mere end en milliard mennesker så med, da Frankrig i sommer var værter for kvindernes verdensmesterskaber i fodbold. Når der spilles VM i 2027 bliver det forhåbentlig i nordiske rammer. For de nordiske lande, herunder Danmark, Norge, Sverige, Færøerne, Finland og Island, kæmper for et fælles værtskab for VM for kvinder i 2027.
FIFA er positive over for en mulig fælles afholdelse af turneringen i fremtiden, og det har åbnet for muligheden for forbundenes ambition om at sikre en stor turnering på tværs af de nordiske lande, forklarer formand i DBU, Jesper Møller:
”Vi kan se, at opbakningen til kvindefodbold er kommet for at blive – senest ved VM i Frankrig, hvor der blev spillet for fyldte stadions og tv-seernes interesse var kæmpestor. Et fælles VM i Norden vil ikke kun sikre en fantastisk oplevelse for de mange fodboldfans, men vil også styrke det vigtige, nordiske samarbejde og fællesskab og forhåbentlig inspirere mange fodboldglade piger og kvinder. Derfor er det også vigtigt med interesse og opbakning fra Nordisk Råd,” udtaler Jesper Møller.
Nordisk Råd ser perspektiver i fælles værtskab
Pilotprojektet med at undersøge mulighederne for et kvinde-VM har fået navnet ’Vision 2027’. Den første fase af arbejdet går ud på at kortlægge hvilke byer og stadions, der vil være interesseret i at tage del i værtskabet. Et projekt, som Nordisk Råd finder meget interessant, da rådet ser store perspektiver i en fælles nordisk satsning på VM i 2027. Derfor har de inviteret fodboldforbundene til møde i den svenske hovedstad.
De nordiske fodboldforbund har arbejdet med planerne i mere end et år, men afventer nu de konkrete udbudsvilkår som for eksempel indeholder konkrete krav til faciliteter og stadions, da slutrunden skal danne ramme om 32 hold, 64 kampe, minimum 8 stadions og 32 base camps.
At byde på både kvinde-VM- og EM er blot ét element i DBU’s strategi om at styrke pige- og kvindefodbolden, der også gerne skal munde ud i en fordobling af de nuværende 65.000 pige- og kvindespillere allerede i 2025. Udover slutrunden i 2027 har DBU desuden nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for at sikre EM for kvinder i 2025 på dansk grund.