’Plads til Alle’ hjælper 7.000 socialt udsatte børn og unge ind i foreningslivet

Hele 7.000 børn og unge er med hjælp fra DBU, Red Barnet og ikke mindst en stor indsats fra landets kommuner blevet en del af foreningslivet i løbet af de seneste syv år. Et markant resultat, som skaber glæde og øget trivsel for de involverede børn og unge.

’Plads til Alle’ hjælper 7.000 socialt udsatte børn og unge ind i foreningslivet
Foto Louise Mbae, Red Barnet.
Af: DBU Kommunikation


Indsatsen ’Plads til Alle’ har i samarbejde med landets kommuner siden 2011 hjulpet ikke færre end 7.000 børn og unge fra familier, der har det svært, ind i foreningslivets fællesskab.

Hos Red Barnet, som står for kontakten mellem barn og klub, vækker resultatet begejstring, fortæller formand Lars Svenning Andersen:

”Vi oplever, at rigtig mange børn, som før de blev en del af ’Plads til Alle’, sad meget alene uden hverken kammerater eller aktiviteter at gå til. Her er det afgørende pludselig at blive en del af fællesskabet med andre børn og voksne, hvad enten det er i spejderforeningen, til ridning eller til fodbold,” fortæller formanden.  

Og succesen glæder også Kenneth Reeh, konstitueret direktør i DBU:

”Fodbold kan være vejen fra ensomhed til fællesskab. For børn og unge kan en fritidsaktivitet være nøglen til det fællesskab, som uden ’Plads til Alle’ og kommunernes indsats var ukendt land. Derfor er de 7.000 meget mere end et tal. Det er et eksempel på, hvor langt vi sammen kan nå, hvis vi i foreningslivet, civilsamfundet og kommunerne samarbejder på tværs.” 

 

Alle har ret til et aktivt fritidsliv

’Plads til Alle’ hjælper børn, der er afskåret fra foreningslivet af enten sociale, økonomiske eller kulturelle årsager, til at blive en del af et givende fællesskab. Indsatsen er oprindeligt udviklet af Red Barnet i samarbejde med Kerteminde Kommune, og projektet favner flere forskellige fritidsaktiviteter.

Og opskriften er enkel; det handler om tillid og troen på, at alle vokser ved at blive en del af fællesskabet.

For Danmark er i høj grad rundet af en foreningskultur, og det ’at gå til noget i sin fritid’ er heldigvis en selvfølgelige for langt de fleste. Men det gælder ikke alle børn, forklarer Lars Svenning Andersen:

”Det er vigtigt at huske på, at eksempelvis børn af enlige, flygtninge eller kontanthjælpsmodtagere lever i hjem, hvor der ikke er kendskab til foreningslivet eller ressourcer til at sikre, at deres børn får den mulighed. Så når vi har valgt at arbejde med ’Plads til Alle’, er det fordi, studier peger på, at børn og unge, der deltager i fællesskaber i fritidslivet, trives bedre, end børn der ikke gør.”

 

Fodbold i flere kommuner

Selvom 7.000 børn og unge allerede er blevet introduceret til et aktivt fritidsliv via ’Plads til Alle’, slutter det ikke her. For lige nu er DBU med i seks kommuner - målet er 24 kommuner landet over, forklarer Kenneth Reeh:

”Hvorfor stoppe her? Vi tror på, at vi sammen med Red Barnet og kommunerne har fundet nøglen til at hjælpe børnene. Og vi kan se, at projektet også udvikler klubberne. Derfor fortsætter vi med glæde det gode samarbejde, så endnu flere udsatte børn og unge får adgang til de gode fodboldfællesskaber.”

Log ind