Både fremskridt og udfordringer i Qatar
VM-forberedelserne er i fuld gang i Qatar, og siden DBU’s besøg i 2016 er der sket positive tiltag, men der er fortsat udfordringer. ‘Vi ønsker pres og dialog, ikke boykot,’ sagde de internationale organisationer under de nordiske fodboldforbund og fagforeningers besøg.
Der er sket en del i Qatar, siden de nordiske fodboldforbund og en række fagforeninger besøgte landet i november 2016. Byggerierne af fodboldstadions til VM i 2022 er kommet langt og ventes at stå klar mindst ét år før VM-slutrunden. Der er også sket en række positive fremskridt i forhold til arbejdsforholdene for de mange tusinde migrantarbejdere, der arbejder både på stadionbyggerierne og mange andre byggeprojekter i hovedstaden Doha. Det kunne de nordiske fodboldforbund og fagforeninger konstatere under et besøg mandag-tirsdag i denne uge, hvor de mødtes med Qatars VM-arrangører, faglige organisationer og lokale migrantarbejdere samt besøgte stadionbyggerier og migrantarbejdernes boliger.
Blandt de positive fremskridt er midlertidig mindsteløn, ansættelsen af 256 statslige opsynsfolk og en ny mulighed for at klage over virksomheder, der ikke overholder reglerne, fortalte Houston Homayonpour, leder i den lokale afdeling af International Labour Organization (ILO), der åbnede afdeling i Qatar april 2018 og siden har indgået aftaler med Qatars regering om forbedrede forhold for migrantarbejderne. En del af tiltagene er først ved at komme i gang, så der er stadig plads til forbedringer forklarede han:
“Ikke alt er perfekt, men der er sket fremskridt. Det er godt, når der er internationalt pres og dialog. Boykot hjælper ikke på arbejdernes situation,” fastslog han.
DBUs formand, Jesper Møller, og hans nordiske kolleger har taget initiativ til besøget for at fastholde presset på og dialogen med myndighederne i Qatar. Programmet er blevet til i samarbejdede med både Amnesty International og de fagforeninger, der var med på turen. Fra Danmark deltog Gunde Odgaard, generalsekretær i BAT-kartellet, der roser de små fremskridt, men også noterer sig, at der er langt igen på en række forhold:
“På trods af fremskridt, så er der endnu et pænt stykke til, at migrantarbejderne i Qatar har tålelige forhold. Et er ændrede regler, et andet er, om migrantarbejderne har mulighed for at anvende deres nyvundne rettigheder fuldt ud. Vi har mødt migrantarbejdere, der har fået frataget deres pas, er blevet snydt for deres løn og hjemrejsebillet og som bor og arbejder under kummerlige forhold. Vi skal intensivere internationalt pres for at opnå de helt grundlæggende faglige rettigheder så som retten til at organisere sig og retten til at forhandle en overenskomst,” siger han og understreger, at det er vigtigt, at DBU og de nordiske forbund besøger Qatar: “Hvis vi ikke er til stede, kan vi ikke hjælpe dem, der har det hårdt.”
DBU-formand, Jesper Møller glæder sig over de positive reaktioner, han har mødt både hos VM-arrangørerne, hos de internationale organisationer og hos den gruppe migrantarbejdere, som delegationen mødtes med mandag aften.
“Det er positivt, at VM-arrangørerne nu tager arbejdsforhold og menneskerettigheder alvorligt, og nu har gjort mange ting siden 2016. Vi kan dog se, at nogle arbejdere fortsat ikke får løn eller har ordentlige forhold. Det skal forbedres, lige som vi skal sikre, at der også kommer ordentlige forhold i hotel- og servicesektoren frem mod VM i 2022. Det internationale pres og dialog gør tydeligvis en forskel, og vi vil fortsætte med at holde fokus på udviklingen i Qatar,” siger Jesper Møller.