Skolesamarbejde giver nye unge frivillige

Klubberne vender tommelfingeren i vejret til rekrutteringskonceptet 'Hovedet, Kroppen, Klubben' i en ny evalueringsrapport, der viser, at tre ud af fire klubber fik nye frivillige og ni ud af 10 klubber fik nye spillere.

I 'Hovedet, Kroppen, Klubben' får de ældre elever træning i at være instruktører for de yngre elever. 

De fleste klubber vil gerne samarbejde med den lokale skole. Men hvordan sikrer man, at begge parter får glæde af samarbejdet? Et godt bud er DBU og lokalunionernes rekrutteringskoncept ’Hovedet, Kroppen, Klubben’, som, ifølge en ny evalueringsrapport, skaber tilgang af både spillere og unge frivillige hos langt størstedelen af de deltagende klubber. 
 
Rapporten viser, at tre ud af fire klubber (75 procent) fik kontaktoplysninger på nye potentielle frivillige. Og tallet er endnu højere, når det kommer til nye spillere. Her har ni ud af 10 klubber (94 procent) haft nye spillere til træning i klubben efter afviklingen. I Ølgod IF fik de flere unge frivillige efter at have afviklet 'Hovedet, Kroppen, Klubben' i samarbejde med en lokal skole.   

”Vi havde en fantastisk oplevelse med ’Hovedet, Kroppen, Klubben’, for dagen satte virkelig gang i en interesse hos de unge i forhold til at blive frivillig i klubben. Vi har allerede to unge, der er startet som hjælpetrænere hos os. Og vi har også fået henvendelser fra tre andre unge efterfølgende, som vi nu skal have aktiveret i klubben som frivillige”, siger Helle Christensen, der er frivillig i Ølgod IF.  

I ’Hovedet, Kroppen, Klubben’ får man som klub besøg af sin lokale skole, der deltager med op til 100 indskolingselever og 60 udskolingselever i en ’Åben Skole’ dag i klubben. Det er udskolingseleverne, der oplæres i – og derefter står for at føre de yngre elever gennem dagens mange sjove bevægelsesstationer. Det betyder også, at udskolingseleverne får et indblik i, hvad det vil sige at være frivillig træner i en fodboldklub samt opleve på egen krop, hvor sjovt og givende det er. Og det giver blod på tanden i forhold til at blive en del af klubben efterfølgende.

’Aha’-oplevelse
Helle Christensen fra Ølgod IF er ikke overrasket over de positive resultater fra den nye evalueringsrapport om ’Hovedet, Kroppen, Klubben’:

”Jeg tror i bund og grund det handler om, at aktiviteten giver mulighed for at have en rigtig hyggelig dag og snuse til det at være frivillig på en stille og rolig måde. Derudover så tror jeg, at dagen er lidt af en øjenåbner for udskolingseleverne. Mange af dem fik øjnene op for, at man faktisk ikke behøver bruger så lang tid på at være frivillig, som de troede, hvilket nok også skræmte dem væk før. Og så tror jeg også, at mange af eleverne fandt ud af, at det er lidt sejt, at man er den, som de yngre elever ser op til og kan lide. Så dagen har ligesom bidraget med en aha-oplevelse til rigtigt mange udskolingselever, der før dagen ikke havde nogen idé om, hvad det betød at være frivillig i en fodboldklub”, beskriver Helle.

Evalueringsrapporten viser ligeledes endnu en aha-oplevelse. Nemlig, at hele 64 procent af udskolingseleverne er overraskede over hvor mange måder, man kan være frivillig på i en fodboldklub. For eksempel vidste meget få af eleverne, at der er andre frivillighverv end trænergerningen – for eksempel madlavning i café/cafeteria, vedligeholdelse af IT/hjemmeside med videre. Evalueringsrapporten viser dog samtidigt, at da eleverne fandt ud af det, ville hele 30 procent af de nye frivillige udskolingselever gerne hjælpe i cafeteriet, mens 25 procent ønsker at hjælpe klubben med IT/hjemmeside.

Læs hovedpointerne fra evalueringen af 'Hovedet, Kroppen, Klubben' her

Tilmeldingen til 2019-sæsonen er nu åben
Din klub har også mulighed for at få aktiviteten ’Hovedet, Kroppen, Klubben’ forbi – og derigennem få rekrutteret nye unge frivillige.Vi kører rundt i hele landet igen i 2019 - både forår (april-juni) og efterår (august-september). Vil din klub deltage, så tilmeld jer via dette link: 

Tilmeld jer 'Hovedet, Kroppen, Klubben' 2019

I behøver ikke at have aftalen med jeres lokale skole på plads for at tilmelde jer. DBU kan nemlig hjælpe jer med at invitere jeres lokale skole, hvis I ikke selv har mulighed for at gøre det. Ansøgningsfristen for at komme med i den første turplan er d. 30. november 2018. Herefter er det muligt at ansøge om eventuelle ledige datoer.

Spørgsmål
Kan rettes mod projektkoordinator Simone Deisting Skejø på sims@dbu.dk eller på telefon 4634 0747.

Log ind