Fodbold giver bedre psyke og fysik

Tiltaget ’Fodbold for psykisk sårbare’ skal forbedre livskvaliteten hos mænd med psykiske lidelser og få dem i bedre form. Det fortæller Peter Hjorth, som er forsker og sygeplejerske ved den psykiatriske afdeling i Vejle og initiativtager på projektet.

Fodbold giver bedre psyke og fysik
Af: Hjalte Christensen

 

En times fodbold om ugen – med dertilhørende tredje halvleg – hjælper både på psyken og på fysikken. Det tror man i hvert fald på i Vejle Kommune.
Det er organisationen ’Idræt for psykisk sårbare’, der nu er begyndt at udbyde ’Fodbold for psykisk sårbare’.

Siden starten af april i år er psykisk sårbare mænd nemlig blevet inviteret til fodbold en gang om ugen i Vejle Kommune.
Peter Hjorth er tovholder på projektet. Det er en idé, han har gået med længe, og som nu er lykkedes med samarbejde fra Vejle Kommune og Regionspsykiatrien.

”Det er jo ikke nyt at spille fodbold, men det nye er samarbejdet mellem kommunen og regionspsykiatrien, og det skaber en sammenhæng for mange af de her patienter, at fodbold er noget der går igen, både når man er indlagt, og når man er udskrevet. Og så brænder jeg jo personligt for de her menneskers psykiske og fysiske sundhed,” siger Peter Hjorth, forsker og sygeplejerske ved psykiatriske afdeling i Vejle.

 

Det sociale er i fokus
Mange mennesker med psykiske lidelser er også i en dårlig fysisk forfatning, fortæller Peter Hjorth. Sport og specielt fodbold er derfor oplagt til at forbedre på det fysiske og det psykiske helbred

”Det handler om at lave noget, der giver mening for én. For hvis man laver noget, der er rart, så kan man få det bedre både fysisk og psykisk. Fodbold er jo nationalsporten i Danmark, og mange af vores spillere har spillet fodbold før de blev syge og har gode minder fra sporten,” siger Peter Hjort.

Mændene mødes hver torsdag til en times fodbold, og når de er færdige med fodbolden, er det tid til socialt samvær, fortæller han.

”Det sociale element er jo enormt vigtigt i det, vi laver, så når et af landsholdene spiller, ser vi kampene sammen. Fodbold fylder bare meget i den danske folkesjæl, og derfor er det en helt oplagt måde at få nogle af de her mennesker i gang – og når jeg siger i gang, er det jo både med at røre sig, men også at komme i gang socialt.”

 

Projektet skal udbredes
’Fodbold for psykisk sårbare’ er først lige startet op i Vejle, men Peter Hjorth håber allerede på, at tiltaget kan komme videre til andre byer.

”Det ville være da være skønt, hvis det kom bredere ud, så ville vi også kunne spille turneringer. Det ved jeg, at ’Idræt for psykisk sårbare’ gør i nogle andre sportsgrene,” siger han.

I første omgang er det dog kun i Vejle, at støvlerne bliver snøret til ’Fodbold for psykisk sårbare’.

Log ind