Frank Hjortebjerg: Det kan være en gave for vores spil at miste bolden

STORE TRÆNERDAG: Sådan siger cheftræner for Brøndbys U17-mandskab, Frank Hjortebjerg, der er en af oplægsholderne til dette års Store Trænerdag. Brøndby-træneren sætter fokus på den defensive omstilling og viser også praktiske øvelser til deltagerne.

Det lyder måske kontroversielt at et boldtab skulle være en fordel, men når man arbejder med defensive omstillinger, som de gør på Vestegnen, er det sådan, det forholder sig. Det fortæller cheftræner for Brøndbys U17-mandskab, Frank Hjortebjerg, som holder oplæg og viser et træningspas til dette års Store Trænerdag, der bliver afholdt den 10. maj. 

”Mit oplæg kommer til at handle om den defensive omstilling. Det vi i DBU-terminologi kalder VI/DE. Det handler om reaktionen, lige når vi mister bolden. Og så går vi mere i dybden, når træningen og oplægget skrider frem, så vi også kommer til at snakke om nogle af de forskellige roller, vi arbejder med på vores Masterclass-hold i forhold til den defensive omstilling. Det handler meget om, hvad den enkelte spillers rolle er i sekunderne efter et boldtab,” siger den 30-årige Brøndby-træner. 

Det mentale og det praktiske aspekt
Der er altså lidt at se frem til, hvis man mangler inspiration til trænergerningen. Frank Hjortebjerg fortæller også, at det er en klar nedskrevet strategi i Brøndby, at presfodbold er en del af klubbens DNA, som skal trænes på alle klubbens elitehold og selvfølgelig også på Superliga-mandskabet. Og netop genpres og omstillingsspil er et brandvarmt emne, der bliver diskuteret af fodboldfolk på alle niveauer, og Frank Hjortebjerg vil på Store Trænerdag fortælle, hvordan de arbejder med det i Brøndby. 

”Til Store Trænerdag vil vi gerne vise, at vi praktiserer og arbejder meget med det mentale aspekt, såsom hvordan man reagerer på et boldtab, som nødvendigvis ikke er noget negativt. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det kan være en gave for vores spil at miste bolden, hvis det sker de rigtige steder på banen,” siger han og fortsætter:

”I forhold til træningsbanen og de taktiske elementer, arbejder vi meget med de her roller. Spillerne skal vide præcis, hvad de skal gøre. Bolden er det vigtigste referencepunkt, og spillerne skal have styr på, hvad deres rolle er i omstillingerne og i genpresset ved boldtab forskellige steder på banen,” fortæller U17-træneren, der er i gang med sin fjerde sæson som cheftræner i Brøndby. 

Masterclass ikke Superliga
Det er tydeligt, at de i Brøndby arbejder på en fælles fodboldfilosofi, som skal afspejle alle eliteholdene. Frank Hjortebjerg understreger derfor også, at der selvfølgelig vil være Zorniger-elementer i træningen, men på trods af det skal, skal man ikke forvente, at træningen til Store Trænerdag kommer til at være en kopi af, hvordan mesterskabskandidaterne på Brøndbys førstehold gør tingene. 

”Det er vigtigt at understrege, at det ikke kommer til at blive et oplæg, der viser, hvad Superliga-holdet gør. Vi kommer til at vise, hvad vi gør på Masterclass, og hvad vi gør i ungdomsafdelingen,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg håber, at folk går fra oplægget og træningspasset med forståelse for, hvad nuancerne i et genpres er, og hvad en defensiv omstilling er. En ting er, at det nok er noget ’overfaldsfodbold’, men vi tager det et spadestik dybere. Jeg håber også, at folk får noget inspiration til træningsbanen. Nogle af det ting, vi gør, vil være rimelig lette at tage med hjem og prøve i sin egen klub. Jeg håber og tror på, at vi rammer noget som trænere på alle niveauer kan tage med i forhold til det teoretiske, det metodiske og det praktiske. Planen er, at der skal være lidt for alle, ” afslutter Frank Hjortebjerg. 

Du kan tilmelde dig Store Trænerdag her:

Ved tilmelding til Store Trænerdag inden den 26. april får man forkøbsret til billetter til pokalfinalen den 10. maj i Telia Parken.

Log ind