”Vi kan ikke skæres mere og holde fast i de frivillige”

Der er skåret ind til benet i det kommunale tilskud til fodboldklubberne. Det oplever de i Horne FS Fodbold på Fyn. Klubben frygter, at det bliver svært at holde fast i de frivillige, hvis det er en kamp blot at holde klubhuset åbent og banerne klar.

”Vi kan ikke skæres mere og holde fast i de frivillige”
Af: Julie Dalsgaard

 

Hans Martin Møller er næstformand for Horne FS Fodbold. Han holder af sin fodboldklub. Og af alle sine frivillige kolleger, der arrangerer alt fra daglige træninger til store fodboldevents, der lokker folk fra både nær og fjern til lokalområdet.

”Vi er ikke i tvivl om, at vi bidrager til kommunen. Både på at markedsføre kommunen som et sted med et aktivt og levende fritidsliv, men også fordi vi i kroner og ører kan se, at det gør en forskel for hele lokalsamfundet”.

Klubben har nemlig gjort noget usædvanligt. De har talt sammen, hvor mange timer klubbens frivillige bruger på livet omkring fodboldklubben og deres events. Events, der har ført til at både Hamburger SV, Werder Bremen og Liverpool FC har været forbi den lille sydfynske by. Og det er arrangementer, der har spyttet godt i kassen hos det lokale forretningsliv og som har bidraget med positiv branding af Faaborg-Midtfyn som en attraktiv kommune med et aktivt idrætsliv.

Klubbens cirka 150 frivillige bruger tilsammen 11.000 timer årligt på at udbyde fodboldtræning, lave sociale arrangementer for lokalområdet, fodboldturneringer og sundhedstilbud til ældre.

”Mit ønske er, nu hvor der snart kommer et kommunalvalg, at foreningerne bliver prioriteret. At det økonomisk kan lade sig gøre at holde klubhuset åbent og banen klar. Ellers så kan man frygte, at det bliver for surt for foreningerne. Og måske svært at holde gejsten oppe hos de frivillige, der trods alt giver så meget værdi tilbage til kommunen,” sige Hans Martin Møller, næstformand i Horne FS Fodbold. 

Fokus på forbedringer hos kommunen
Anne Møllegaard Mortensen, der er formand for kultur og lokalsamfundsudvalget i Faaborg-Midtfyn kommune kan faktisk godt forstå klubbernes frustration.  

”Jeg hører efter, når foreningerne siger, at pengene er blevet så få nu, at det er blevet svært at se det sjove i at være frivillig. Derfor har vi også allerede på det kommende budget sat ekstra penge af, som skal bruges til både klubber og hallerne.” 

En udmelding, der luner godt i Horne FS Fodbolds fremtidige ambition om at holde fast i de frivillige:

”Vi er den billigste arbejdskraft kommunen kan få – vi skal ikke have noget for det. Andet end ordentlige rammer,” siger Hans Martin Møller.  

Log ind