Spillernes afbud fører til aflysning af VM-kvalkamp
DBU har i dag meddelt det svenske fodboldforbund, at spillerne på Kvindelandsholdet ikke er mødt ind for at spille kampen, der nu ikke bliver spillet. "En historisk dårlig dag for Kvindelandsholdet og for alle i dansk fodbold," siger elitechef Kim Hallberg.
Der bliver ikke nogen VM-kvalifikationskamp mellem det danske og svenske kvindelandshold på fredag i Göteborg.
Det er konsekvensen af, at spillerne på Kvindelandsholdet ikke er mødt ind til træning mandag og tirsdag, og DBU allerede tirsdag meddelte Spillerforeningen, at der onsdag klokken 10 ville blive sendt en besked til det svenske fodboldforbund, SFF. DBU har nu meddelt SFF, at spillerne på Kvindelandsholdet ikke ønsker at stille op til fredagens landskamp, der derfor ikke kan spilles.
”Det er en historisk dårlig dag for Kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set. Det er beklageligt, men også helt grotesk, at vi står i en situation, hvor spillerne ikke vil møde op til vigtige landskampe, selv om vi har tilbudt bedre vilkår og inviteret til nye forhandlinger efter kampene. Vi oplever, at Spillerforeningen og spillerne tager landskampe og fans som gidsler i faglige forhandlinger,” siger Kim Hallberg, elitechef i DBU.
DBU har også orienteret FIFA om spillernes udeblivelse fra landsholdslejren og afbud til landskampen mod Sverige og afventer nu en disciplinær kendelse, der både kan være økonomisk, pointstraf og/eller udelukkelse fra hele VM-kvalifikationen. På tirsdag skulle Kvindelandsholdet møde Kroatien på udebane, men også den kamp er i stor risiko for at blive aflyst.
”Vi kender ikke konsekvenserne endnu, men uanset hvad er dette et kæmpe tab for dansk kvindefodbold, der ellers havde et historisk momentum. Det er trist og beklageligt på alle mulige måder,” siger Kim Hallberg.
DBU og Spillerforeningen har forhandlet om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet siden november sidste år. Den sidste måned har LO og DIF været med som mæglere til otte møder, der har strakt sig over flere end 70 timer i alt.
DBU har undervejs tilbudt at øge investeringen i Kvindelandsholdet med to mio. kr. om året, fra 2,6 til 4,6 mio. kr., der skal gå til højere honorar, bonus og stipendiater samt en styrkelse af staben omkring holdet. Dog er der stadig uenigheder om en række principielle spørgsmål, blandt andet om Spillerforeningens indblanding i aktiviteter i landsholdslejren samt om uddelingen af stipendiaterne. Se mere i vedlagte Q&A.