MENU

Fodbold Fitness ABC i kamp for brysterne ved Lyserød Lørdag

Lørdag den 7. oktober var en særlig dag for kvinder, der er eller har været ramt af brystkræft. Dagen kaldes Lyserød Lørdag, og den sætter fokus på ”Støt brysterne”-kampagnen. Flere danske fodboldklubber kastede sig i år ind i kampen for brysterne, og et særligt hold for brystkræftramte kvinder var med som deltagere ved et af stævnerne.

Motionsfodbold og Fodbold Fitness dyrkes efterhånden i rigtig mange fodboldklubber rundt omkring i landet. Det handler mest af alt om glæden ved spillet, træningen på grønsværen og de store sundhedsfordele, der følger med. Hvem der vinder er knapt så vigtigt. Normalt er motionsfodboldhold og Fodbold Fitnesshold ikke tilmeldt turneringer og spiller altså ikke i en klassisk fodboldrække, men når formålet er godt, kan de overtales. Det viste sig tydeligt, da hele 68 hold landet over havde tilmeldt sig forskellige fodboldstævner på Lyserød Lørdag, hvor hele overskuddet på mere end kr. 100.000,- gik til at støtte brysterne.

For især et af de tilmeldte hold var dagen noget ganske særligt. Holdet hedder Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer) og består udelukkende af kvinder, som har været opereret for brystkræft. De er en del af et forskningsprojekt, som er ved at undersøge, om Fodbold Fitnesstræning kan være med til at gøre en forskel for kvinder, der er blevet behandlet for brystkræft, så de kan øge deres kondition, styrke og velvære.

I kamp for at støtte brysterne

Holdet har været i gang med træningen siden april, og ved Lyserød Lørdag valgte de selv at stille op til kamp på fodboldbanen i Gladsaxe, hvor IF Bytoften var værtsklub.

- Da fodboldstævnet på Lyserød Lørdag blev nævnt, var det helt oplagt, at vi skulle være med. For os var det et spørgsmål om at bakke op, og vi havde en rigtig god dag på trods af det dårlige vejr. Vi synes alle sammen, at det var ekstremt rørende, da vi blev præsenteret som hold, og alle spontant klappede højt af os. Der kom i hvert fald en tåre frem i øjenkrogen hos mig, fortæller Marianne Giversen, som spiller på Fodbold Fitness ABC-holdet.

- Selve arrangementet var virkelig godt organiseret, og vi havde en rigtig god dag. Jeg har selv fået meget ud af alle de penge, der tidligere er blevet samlet ind både gennem Støt Brysterne og Knæk Cancer, så det er dejligt selv at kunne få lov til at give lidt tilbage sammen med en masse andre. Vi blev faktisk helt høje af stemningen på Lyserød Lørdag, afslutter Marianne Giversen.

Forskningen taler for sig selv

Fodbold Fitnesstræningen betaler sig, for forskningen viser indtil videre, at motion har mange fordele for tidligere kræftpatienter. Forskerne bag Fodbold Fitness ABC har tidligere haft gode erfaringer med at tilbyde fodboldtræning til mænd med prostatakræft – i projekt FC Prostata, som i januar blev hædret med Danskernes Idrætspris 2016.

- Fra FC Prostata har vi rigtig god erfaring med, at motionsfodbold på små baner kan være til gavn for mænd, der er i behandling for prostatakræft. Den erfaring vil vi gerne afprøve på kvinder, der er blevet opereret for brystkræft, for det vil jo være helt fantastisk, hvis Fodbold Fitness kan være en hjælp til, at de kommer i god form efter et krævende behandlingsforløb. Studiet er planlagt til at vare i 3 år, og derfor må vi vente tålmodigt på at gøre resultaterne op, fortæller forskningskoordinator, Jacob Uth.

Fodbold Fitness kan bevæge alle voksne motionister

Fodbold Fitness er ikke kun godt for tidligere kræftpatienter – det er sundt for alle. Det er et træningstilbud til alle voksne, der ønsker en træningsform, der både er effektiv og social. Konceptet er enkelt og tager det bedste fra to verdener ved at kombinere Danmarks mest populære boldspil med fitnesssportens fleksibilitet.

Fodbold Fitness er en del af Bevæg dig for livet, som er en fælles vision mellem DGI og DIF, som har som mål, at mange flere danskere skal være aktive. Indfrielsen af dette mål skal hjælpes på vej ved at oprette tilbud til nye målgrupper som for eksempel Fodbold Fitness til voksne motionister. Du kan læse mere om Bevæg dig for livet – Fodbold her.

 

Log ind