Fodbold er den bedste medicin

Når mænd med diabetes og hjertesygdomme snører fodboldstøvlerne, kan de ikke kun mærke det på kroppens kilo. Også mængden af medicin falder. Men de sundhedsgavnlige effekter sidder ikke kun i kroppen. Det sociale liv er også en vigtig del af boldspillet.

Benskinner, fodboldstøvler og træningstøj flyder i omklædningsrummet hos de fodboldglade mænd ved Aakirkeby Idrætsklub på Bornholm. Jørgen Nielsen er sammen med 25 andre mænd en del af ”Fodbold for sjov – voksne mænd kan også drible”, der er et tilbud til mænd med diabetes- og hjertesygdomme. 

”Jeg synes, det er sjovt at være med, fordi motionen er målrettet os. Og det er selvom jeg aldrig har spillet fodbold før, ” siger 70-årige Jørgen Nielsen.

Han har trods sin alder ikke de store erfaringer med den runde kugle. Men fodbolden har alligevel allerede spillet en afgørende rolle.

”Når jeg er til fodbold, er jeg mere aktiv, og det er lettere at holde den slanke linje. Generelt får jeg det bedre, når jeg rør mig, og jeg er heller ikke nær så sløv som før. Og så kan jeg også mærke det på blodsukkeret,” fortæller han.

Ind med fodbolden – ud med medicinen
Diabetessygeplejerske Anita Kjer Madsen er en af tovholderne bag projektet, der har haft stor succes med at få mænd med diabetes og hjerte-kar-sygdomme op fra sofaen og ud på fodboldbanen.

”Jeg ved jo godt, det er fornuftigt at bevæge sig, men med de mænd vi har haft med, bliver vi enormt bekræftet i, at bevægelse i hverdagen er vigtig. Mange har slet ikke været aktive eller spillet fodbold før, men den her type fodbold har gjort, at alle kan være med. Også dem med mave og manglende kondi,” forklarer Anita Kjer Madsen.

Den fysiske aktivitet har en stor betydning for helbredet. For eksempel reduceres risikoen for at få type 2-diabetes med 60 procent ved hård fysisk aktivitet i forhold til inaktivitet. Det svarer til at bevæge sig to til fire timer om ugen.  
Udover de fysiske fordele har fodbolden også haft positiv effekt på en række andre områder, fremhæver diabetessygeplejersken.

”Det har været fantastisk at følge dem alle sammen. Mange har tabt sig, og nogle har smidt den medicin, de har taget mod depression og blodtryk. Generelt har de fået et bedre humør. Men den største forandring er nok, at det sociale fællesskab har spillet så stor en rolle," siger Anita Kjer Madsen.

1., 2. og 3. halvleg
Netop det sociale spiller en vigtig rolle, når de bornholmske spillere mødes til motionsfodbold to gange om ugen. Der er også god tid at dyrke fællesskabet over en kop kaffe i form af 3. halvleg.

”3. halvleg er rigtig godt, for der får vi drøftet verdenssituationen, og vi taler også om vores sygdomme. Generelt er det rart, at der også er andre, der har de samme problemer, så vi har hinanden at tale med,” siger Jørgen Nielsen.

Projektet ”Fodbold for sjov – voksne mænd kan også drible” er officielt slut, men holdet fortsætter med at træne sammen. Og Jørgen Nielsen har heller ingen planer om at afslutte fodboldkarrieren og lægge fodboldstøvlerne på hylden.

”Fodbold er både godt, og det er også sjovt, fordi man kommer ud og rør sig og hygger sig med sine kammerater. Jeg skal af sted, for jeg kan slet ikke undvære det.”

Log ind