DEBAT: Frivillige er en guldgrube for kommunerne
For hver krone kommunen investerer i deres lokale fodboldklubber får de deres investering mange gange igen. Den frivillige arbejdskraft i fodboldklubberne har en værdi, der svarer til mere end 9000 fuldtidsstillinger. Samtidig skaber fodboldklubber en enorm kommunal værdi i form af sundhedsfremmende aktiviteter, lokalt sammenhold, integration og fritidsaktiviteter. Alt sammen områder, der må stå højt på ønskelisten hos de kommunalpolitikere, der snart skal på valg.
I Horne på Sydfyn låser Hans Martin Møller hver dag klubhuset op. Han kommer fra en fodboldklub, der er noget helt særlig, men alligevel helt normal indenfor den frivillige fodboldverden: Særlig, fordi klubben hvert år afholder en fodboldfestival, der har fået stjernehold som Werder Bremen og Liverpools allstar-hold til den lille sydfynske by. En begivenhed, som det lokale handelsliv nyder godt af, og som er et kæmpe aktiv i markedsføringen af Faaborg-Midtfyn kommune. Det er ikke hver dag, at en verdensstjerne som Bruce Grobellaar og John Barnes gæster en by med 875 indbyggere. Men Horne FS Fodbold har fået det til at ske.
Alligevel er klubben helt normal: for du finder hundredvis af den slags fodboldklubber landet over. Klubber, der gør noget helt spektakulært til glæde for deres spillere, det lokale sammenhold og kommunen, de bor i. Tag bare Bornholm, hvor klubben laver særlige tilbud til diabetes- og hjertepatienter eller i Herlev og Hobro, hvor de har lavet beskæftigelsesprojekter, som har vist sig ekstremt effektive i at få langtidsledige i arbejde.
Det er den værdi, som vi i DBU nu har fået sat tal på hos analysebureauet Damvad Analytics. Og tallene er opsigtsvækkende. De frivillige i fodboldklubberne arbejder lige så meget som alle ansatte på hele Aarhus Universitetshospital svarende til 9000 fuldtidsstillinger. Hvis denne arbejdsindsats var lønnet, ville indsatsen koste over fire milliarder kroner. Men takket være de frivillige i fodboldklubberne, er arbejdsindsatsen alene båret af glæde, passion og stolthed.
For hver frivillig og for hver træningstime vores 335.000 fodboldspillere får mulighed for at boltre sig på landets baner, skaber vi en sundere befolkning. Derfor har Damvad Analytics også regnet på de sundhedsgavnlige effekter af de stærke fodboldforeninger i Danmark.
Alene i den voksne befolkning er fodboldens aktiviteter med til at spare et sted mellem 50.000 – 145.000 sygedage om året. Og for hver borger fodbolden rykker fra at være inaktiv til at være aktiv fodboldspiller sparer kommunen 4,2 sygedage.
Kort sagt: en investering i den lokale fodboldklub er en aktie, der kun stiger i værdi. Og hvor hver kommune oveni købet hvert år kan høste et betydeligt udbytte til sig selv.
Afkast kræver investeringer
Men de mange frivillige arbejdstimer kræver også investering fra kommunens side. For mens de frivillige ikke forventer løn for deres indsats, så er de fysiske rammer omkring klubberne en betydelig faktor for evnen til at fastholde og engagere de frivillige.
For at vende tilbage til Hans Martin Møller på Sydfyn. Han oplever, at det af og til kniber med at få græsset slået og stregerne tegnet op på banerne. En opgave, som påhviler kommunen selvom klubben betaler 16.000 kroner årligt for bruge banerne.
Han beskriver, hvordan klubben oplever, at der er blevet skåret meget de senere år. Han efterlyser kommunalpolitikere, der taler de frivilliges sag.
Sagen er nemlig den, at rammerne er altafgørende for, at vi kan holde fast i de frivillige. Det er svært at engagere de frivillige til at tage en ekstra tørn, når der skal kæmpes for blot at holde klubhuset åbent og banen klar. De frivillige ildsjæle brænder for opgaven – men det er kommunens opgave ikke at slukke den ild, fordi de fysiske rammer simpelthen gør det for surt.
Fodboldklubberne er Danmarks største frivillighedssektor med over 125.000 frivillige i de 1650 klubber rundt om i landet. De frivillige skaber fællesskaber, glæde og gode oplevelser. Til gavn for både fremtidens fodboldstjerner og dem, der sparker en smule skævt engang imellem. Frivilligheden i fodboldklubberne har behov for gode rammer og gode forhold for at kunne blive ved med at yde det enorme bidrag til dansk velfærd, sundhed, integration og sammenhold, som de gør i dag. Det eneste, de frivillige skal have for det, er ordentlige rammer.
Så kære kommunalpolitiker: husk det frivillige foreningsliv, når I om lidt kaster jer ud i valgkampen. Hvis I - som os - vil sundhed, fællesskab, integration og et aktivt fritidsliv, så sørg for at jeres lokale klubber har banerne, faciliteterne og mulighederne for at yde det bidrag, de så gerne vil. Vi vil gerne jer. Hvis I også vil tage imod alt det, vi kan bidrage med, så er det vigtigt, at I er med på banen.
Debatindlægget er blevet bragt i Jyllands-Posten den 17. oktober 2017.