Ligestilling har ringe vilkår i dansk fodbold
Nye tal viser, at dansk fodbold sakker bagud, når det kommer til antallet af kvinder i sporten. Nyt forslag fra DBU’s politiske kommission skal sikre, at fodbolden følger trop med resten af samfundet inden for få år.
Kun 10 procent af alle klubformænd i fodbolden er kvinder. På samme måde er der også kun 10 % kvinder repræsenteret i DBU’s mange faggrupper og udvalg. På træner og dommersiden er tallet endnu lavere – nemlig kun på henholdsvis fire og to procent. Og i de sidste 127 år har der kun siddet to kvinder i DBU's bestyrelse.
Tal, der nu har fået DBU’s politiske kommission til sætte konkrete tal på ambitionerne om mere ligestilling. Om fem år skal 30 procent af DBU’s bestyrelse og udvalg bestå af kvinder.
DBU skal levere
På tide, ifølge Louise Høst, der som vicedirektør i Metroselskabet også sidder med i DBU’s nye kvindekommission, der arbejder målrettet på at få flere piger og kvinder ind i fodbolden.
”Man har med udmeldingen lagt sig fast på, at DBU SKAL kunne levere inden for fem år – og derfor kommer det automatisk også til at fylde i bevidstheden hos dem, der skal sikre det,” siger Louise Høst.
Hun understreger, at det ikke kun er i fodbolden, man kæmper med ligestilling. Men hvis man i DBU vil opretholde sin status som en idrætsorganisation, der vil forandringen, bør man gå forrest – både når det gælder om at sikre flere piger på banen, men også flere kvinder i de besluttende lag:
”Fodbolden hænger måske lidt mere end så mange andre. Det betyder selvfølgelig, at opgaven er større hos fodbolden, men det er mulighederne og potentialet så sandelig også. Det er i mine øjne langt nemmere at rykke på det i DBU end det måske er i så mange andre forbund, virksomheder og institutioner. DBU har ganske enkelt mange lavthængende frugter, som man blot skal forstå at plukke,” siger Louise Høst.
Træffe de rigtige valg
Men er man i DBU klar til også at udføre det hårde arbejde, der ligger i at rekruttere kvinderne og dermed opfylde ambitionen om 30 % kvinder i udvalg og bestyrelse?
”Jeg ved godt, at kritiske røster siger, at vi i dansk fodbold ikke vil kvinderne - og derfor heller ikke har gjort nok for at få flere kvinder med. Og når vi ser på de hårde tal må jeg som formand for dansk fodbold jo også sande, at vi i hvert fald ikke har været dygtige nok til at få kvinderne på banen – heller ikke i vores eget bestyrelseslokale,” siger DBU’s formand Jesper Møller, der dog glæder sig over alle de initiativer, der er sat i gang for at rette op på den skæve køns-statistik:
”Vi skal ville mere – og vi skal turde mere i dansk fodbold. Det kræver, at jeg og mine kollegaer ikke skal spilde mere tid på at tale om tingene, men i stedet handle. Vi skal have arbejdshandskerne på. Vi skal turde træffe de valg, der betyder, at vi prioriterer pigerne og kvinderne ude i klubberne. Vi skal blive bedre til at spotte og udvikle de kvindelige talenter – både dem på banen og dem, der kan skubbe DBU endnu mere fremad via bestyrelseslokalerne,” siger Jesper Møller.
Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet er med i DBU's kommission for flere piger og kvinder i fodbold. Og hun har en klar opsang til DBU om at komme ind i ligestillingskampen.