DBU´s kvindekommission løfter sløret for første anbefalinger
Kvindelige fodboldspillere skal trænes bedre - og også af kvindelige trænere. Der skal styr på retorikken, når der tales om kvinde- og herrelandshold. Og så skal der satses mere på eliten. Det er nogle af de anbefalinger, som DBU´s kommission for flere piger og kvinder præsenterer i dag.
Fodbold-danmark skal stramme sig op på flere facetter, hvis det skal lykkes at fastholde og lokke endnu flere piger og kvinder til sporten. Det er det entydige svar fra DBU´s kommission for flere piger og kvinder i fodbolden, der i dag fremlægger de første fire anbefalinger for en udvikling af kvindefodbolden.
Kommissionen blev nedsat i efteråret 2016 af DBU med en gruppe erhvervsfolk, politikere og personligheder fra fodboldens verden med tidligere statsminister og direktør for Save the Children International, Helle Thorning-Schmidt i spidsen som formand.
Over det sidste halvår har kommissionen mødtes flere gange på dansk grund – senest i juni, hvor kommissionens medlemmer udvekslede ideer med det danske kvindelandshold. Der har ligeledes været input fra den internationale fodboldorganisation UEFA og andre fodboldforbund, som i højere grad er lykkedes med at fremme kvindefodbolden. Kommissionens endelige rapport ligger færdig i det nye år, men de første anbefalinger er nu klar til at blive offentliggjort:
1. Tal om begge køn – Dansk fodbold består ikke af Landsholdet og Kvindelandsholdet.
2. Flere kvinder på de centrale poster i fodboldens verden.
3. Piger skal trænes ordentligt – også af andre kvinder.
4. Styrket indsats for de bedste – investering og udvikling.
For kommissionens næstformand, prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis er det essentielt, at DBU og klubberne gennemfører en holdningsændring og også tør satse mere på eliten:
”Selvom fodbold for længst er Danmarks største pigesport, er pigerne ofte kun med på drengenes præmisser. Det kan ikke være rigtigt, at pigerne i 2017 fortsat får de dårligste baner, trøjer og trænere. Danske klubber kan lære meget af storklubber som Manchester City, Barcelona og Bayern München, der investerer massivt i kvindefodbolden for at styrke hele klubbens brand og gennemslagskraft. Men også DBU bør rykke sig. Når andre fodboldforbund satser benhårdt på eliten, må DBU også følge trop. Derfor lægger vi op til en ny samlet investeringsplan,” siger Lykke Friis.
Du kan læse de fire første anbefalinger fra kommissionen i sin fulde længde lige her.
Du kan læse mere om kommissionens medlemmer og sammensætninger her.