Snører fodboldstøvlerne og ændrer sit liv

Fodbolden er begyndt at tage ansvar på mange flere områder end blot for fritidsaktiviteter. DBU oplever stor succes med at lave aktiverings-projekter, der får unge på kanten eller ledige tættere på uddannelse og job. Mød en af dem her.

Fodbolden kan spille en rolle for at få unge på kanten tættere på job eller i uddannelse. Og det kan spare samfundet for store summer penge. For når unge står uden arbejde, koster det både i form af offentlig forsørgelse og tabt samfundsproduktion.

En ny analyse fra Damvad Analytics viser, at hvis en ledig kommer i arbejde via fodboldklubbernes projekter, får det offentlige en gevinst på mellem 62.000 til 99.000 kroner om året.

Noget at stå op til
En af dem, der har fået ændret sit liv ved at snøre fodboldstøvlerne er 26-årige Martin Thrysøe Jensen. Han arbejder i dag som lagermedarbejder, efter han har været en del af aktiveringsprojektet ’Fodbold som beskæftigelse’. Projektet har til formål at give de unge noget indhold i deres hverdag, så de har noget at stå op til.

”Da jeg blev tilbudt at være med i projektet, var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg gerne ville være med. For det er meget bedre at være en del af noget end at sidde derhjemme,” siger Martin Thrysøe Jensen.

Han har ligesom flere af de andre deltagere i aktiveringsprojektet ikke haft et godt møde med skolesystemet. I folkeskolen blev han mobbet og han havde svært ved at fungere socialt på grund af sin Aspergers-diagnose, der er en form for autisme.

”Til fodboldtræningen mødte jeg en masse gode kammerater, der ligesom mig selv har haft en svær start på livet. Det gør meget, at vi til fodboldtræningen har hinanden at tale med,” fortæller Martin Thrysøe Jensen.

Stor økonomisk gevinst ved fodboldprojekterne
Det er fodboldklubben B73, Herlev Kommune og DBU Sjælland, der står bag ’Fodbold som beskæftigelse’, der via fodbolden skal sikre, at de unge kommer ud af ledighed og begynder i job eller får en uddannelse. DBU har lignende projekter fordelt over hele landet, og flere kommer hele tiden til.

For kan fodbolden blot få én person til at gennemføre en erhvervsuddannelse, så er den økonomiske samfundsgevinst 2,8 millioner kroner, viser analysen fra Damvad Analytics.

Martin Thrysøe Jensen er en af de unge, der før i tiden kostede kommunen penge i form af kontanthjælp og flere forskellige praktikforløb. Men allerede to måneder efter ’Fodbold som beskæftigelse’ sluttede, fik han tilbudt et job som lagermedarbejder. Så fodbolden har spillet an afgørende rolle i den unge mands liv.

”Det har givet mig en enorm stor selvtillid, mere selvværd og bedre sociale kompetencer. Før kunne jeg dårligt se folk i øjnene, og jeg havde svært ved at føre en samtale. Men det kan jeg nu. Det (projektet red.) har givet mig alt. I dag har jeg et job og lever et normalt liv,” siger Martin Thrysøe Jensen.

 

TAL PÅ FODBOLDENS VÆRDI FOR INDSATSEN FOR UDSATTE UNGE:

  • Unge uden arbejde koster samfundet penge i form af offentlig forsørgelse og tabt samfundsproduktion - det offentlige vil få en gevinst på mellem 62-99.000 kr. årligt, hvis en ledig kommer i arbejde.
  • 2, 8 millioner kroner er den gennemsnitlige økonomiske samfundsgevinst, hvis fodbolden får bare én person til at gennemføre en erhvervsuddannelse

  • Hvis fodbold kan være med til at omvende bare en person fra at være kriminel spares samfundet og kommunerne mange udgifter. Det viser DBU's projekter i ghettoområder er muligt. Gennemsnitligt koster en kriminel samfundet 1,9 mio. kr. om året.


 

DBU’S PROJEKTER FOR AT FÅ LEDIGE I ARBEJDE: 

  • Desuden er et beskæftigelsesprojekt "Krop og kultur" under udvikling på Lolland Falster i et samarbejde mellem DBU Lolland Falster, Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Region Sjælland. 

Log ind