Stort tillykke med EM-sølvet
...og lad os så tage guldet i at modtage nye spillere. Sådan lyder opfordringen fra Annette Westermann, der er projektleder for breddepige- og kvindefodbold i DBU og lokalunionerne.
Pernille Harder og resten af EM-sølvvinderne blev fejret behørigt på rådhuspladsen i København. Forinden var de blevet hyldet på fornemste vis i Viborg, hvor holdet har hjemmebane.
EM slutrunden har været en succes for dansk kvindefodbold, sportsligt har landsholdet markeret, at Danmark hører til i toppen. Og den eksponering som kvindefodbolden har fået i medierne er af kvindelandsholdets spillere er blevet grebet på en måde, hvor de, ligesom på banen, har vist passion og dedikation, ikke kun til spillet, men også til den holdånd og det fællesskab, der kan være med til at løfte kvindefodbolden i Danmark.
Annette Winkler Ravnborg Westermann har siden 2015 været ansat som projektleder for breddepige- og kvindefodbold i DBU og lokalunionerne. Hun påpeger, at ”Danmark i en vejrmæssigt kedelig sommer har fået et landsdækkende fællesskab, der lyser op”, men at arbejdet med at omsætte kvindelandsholdets succes til et medlemsboom starter først rigtigt nu, og her er de lokale fodboldtilbud og håndteringen af de potentielle nye spillere af afgørende betydning.
”At succes i en slutrunde giver flere medlemmer er en italesat sandhed, men virkeligheden er ikke så enkelt. Kvindelandsholdet har på fineste vis spillet bolden videre, og nu er det op til klubber og os øvrige med interesse i at øge antallet af piger og kvinder i dansk fodbold at tage chancen og udnytte den aflevering bedst muligt”, siger Annette Westermann.
Pigerne skal føle sig velkommen
Ifølge Annette Westermann er det at omsætte kvindelandsholdets succes til et medlemsboom ikke en naturlig reaktion, der bare kommer af sig selv.
”Vi kan alle som én gøre en forskel og med en fælles indsats skal vi sikre at nye spillere kan modtages og modtages godt i vores fodboldfællesskab. Lad os sammen give nye spillere oplevelsen af, at være velkommen og budt indenfor i fodboldfællesskabet. Lad os sammen vise dem at fodbold er mere end en aktivitet – det er også en kultur, hvor det at være sammen om fodbolden også er interesse for hinanden og et stærkt socialt fællesskab, hvor der er plads til alle”, siger Annette Westermann.
Hun tilføjer, at ”set uppet” ikke behøver være, at der er rene pigehold i alle årgange, men at det drejer sig om at starte et sted, og så udviklere videre i overensstemmelse med klubbens værdier og frivillige ressourcer.
”Vi kan stadigt gøre en forskel og så derfra udvikle os sammen. Lad os gribe chancen, mens hypen omkring kvindefodbolden stadigt er tilstede. Lad os sammen tager imod alle de spillere og forældre, der har set lyset i at spille fodbold med de stærke redskaber som allerede findes i klubberne landet over. Luk klubben op og modtag de nye spillere, også selvom I ikke har et hold, hvor de passer perfekt ind på køn og alder, måske findes der bland de nye spilleres forældre nogle frivillige, der gerne vil hjælpe til med at løse den udfordring”, siger Annette Westermann.
Relationer, Udvikling og Sjov
Projektlederen peger på undersøgelser har vist, at man kan komme langt med at understøtte det der motiverer spillerne. Motivationsfaktorer der kan kortes ned til ordet RUS.
”Lad os bevare sommerens fodboldrus og sikre, at både nye og allerede eksisterende spillere også oplever den RUS i klubberne – sæt fokus på Relationer, Udvikling og Sjov i den enkelte træning allerede nu. Og brug så den nødvendige tid til at gennemtænke, udvikle og skabe de rammer og strukturer, der passer til netop jeres klub. Husk at DBU’s klubrådgivere kan være den gode sparringspartner, der kan hjælpe jer godt i gang med netop det arbejde”, siger Annette Westermann.
Læs mere om klubudvikling her
På lokalunionernes hjemmeside kan du få overblik over efterårets kursustilbud, hvis man ønsker en klub med et stærkt fodboldtilbud.
”Trænerkurser kan styrke jer – ikke kun sportsligt, men i lige så høj grad medlemsmæssigt, da trænernes håndtering og udførelse af fodboldaktiviteten er tæt forbundet med den motivation, som i finder hos spillerne. Så husk ”at den der ser sig færdiguddannet, er mere færdig end uddannet”, siger Annette Westermann.
Går I med ønske om, aktivt at udnytte Kvindelandsholdets succes til at rekruttere piger i alderen 5-11 år, så er der stadigt ledige datoer, hvor Pigeraketten kan lande hos jer:
Du kan tjekke tourplanen for mulige datoer her
”Lad os nu sammen tage guldet i modtagelsen af nye spillere – sammen står vi stærkt”, siger Annette Westermann.