Når en frivillig både skal være terapeut og talentspejder

Klubformand advarer mod, at regulerings-samfundet og krævende forældre kan komme til at kvæle gejsten hos de frivillige med for mange krav og rammer.

Når en frivillig både skal være terapeut og talentspejder
Af: Julie Dalsgaard

 

Der bliver sat høje krav til nutidens frivillige i en fodboldklub. I dag er det ikke nok bare at hente bolde og fløjte kampen igang. I mange fodboldklubber forventes det i dag, at de frivillige også tager ansvar for trivsel på holdene, holder sig ajour med anti-mobbe-tiltag, snakker mobilpolitik med børnene og kan spotte den næste Kasper Dolberg.

Sådan er det i hvert fald i Ravnsbjerg IF i Viborg. Og det er helt ok, mener formand Johnny Krogh Hansen:

”Jeg synes godt, man må stille krav til sine frivillige. Det giver jo også træneren et mandat. Helt ned på de helt unge hold står man jo alene med poderne, da forældrene afleverer børnene i vores varetægt.”

Men samtidig har Johnny Krogh Hansen et håb om, at fodboldklubben i højere grad bliver til i et samarbejde mellem frivillige og forældre. Så det i mindre grad bliver klubben, der beslutter hvad børnene har brug for, men forældrene der også selv byder ind med forslag, tiltag og kræfter til at løfte opgaverne. Så forældrene netop ikke blot afleverer børnene, men bliver og er en del af træningen og livet omkring fodboldklubben.

”Der er nok en opfattelse af, at medlemskab af en fodboldklub er en service, man køber. Vi ser det jo mere som et fællesskab, man melder sig ind i,” siger Johnny Krogh Hansen. ”Når man melder sit barn ind i en fodboldklub, melder man faktisk også sig selv ind.”

 

Mere komplekst at være forening

Det er dog ikke kun forældre, der stiller større og større krav. Ifølge Johnny Krogh Hansen oplever klubberne også et stigende antal krav og rammer fra det omkringliggende samfund:

”For bare fem år siden, der var der kun kulturudvalget i kommunen, der havde noget at sige i forhold til vores arbejde. Nu er der også et idrætsudvalg og mange andre interessenter. Tingene bliver mere og mere komplekse. Og meget af det er helt klart til det gode. Men noget af det opleves også som merarbejde for de frivillige,” siger Johnny Krogh Hansen.

For nyligt viste en undersøgelse fra Aalborg Universitet, at forældre i ringere grad selv engagerer sig i foreningslivet, men stadig stiller store krav til foreningerne. Den tendens kan Johnny Krogh Hansen godt genkende, men han mener dog stadig, at der er flere sjove oplevelser end krav i forhold til at være frivillig:

”Frivillighed er en gave. Problemerne er endnu ikke blevet så markante, at folk flygter hos os. Men tendenserne skal vi bestemt passe på,” siger Johnny Krogh Hansen. 

Log ind