Forsker: Fodboldklubber er moderne forsamlingshuse

Det danske samfund bygger på sammenhængskraft og en høj grad af tillid. Meget af dét opstår i og omkring fodboldklubberne. Professor i statskundskab mener, at fodboldklubben spiller en vigtig rolle for et velfungerende lokalsamfund.

Forsker: Fodboldklubber er moderne forsamlingshuse
Af: Martin Weibel

 

”Fodboldklubberne er som moderne forsamlingshuse – de skaber tillid og sammenhængskraft. Derfor er de guld værd for et lokalsamfund.’

Sådan siger Gert Tinggaard Svendsen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han forsker blandt andet i, hvorfor danskerne gang på gang bliver kåret som et af verdens mest tillidsfulde folkefærd.

Og her har fodboldklubben en vigtig opgave, forklarer han. Der er nemlig en masse ansigt-til-ansigt-kontakt i en fodboldklub, og det er et afgørende element i formlen på at have et velfungerende lokalsamfund:

”Når man er ansigt til ansigt, så får vi slebet de uskrevne regler til. Dem er vi gennemsyrede af, og derfor er det vigtigt, at vi er enige om dem. Når vi er det, så har vi også mere tillid til hinanden, og det gør os rigere og lykkeligere som samfund. Det bliver ganske simpelt et rarere samfund at være i, siger Gert Thinggard Svendsen.

Fodboldklubben giver tilliden et servicetjek

En undersøgelse viser, ifølge Gert Thinggard Svendsen, at 3 ud af 4 danskere svarer ja til spørgsmålet om, hvorvidt man kan stole på andre mennesker. Til sammenligning er det blot 3 ud af 100 brasilianere, der svarer ”ja” til samme spørgsmål. 

Og dét er netop essensen af, hvorfor vores velfærdssamfundet hænger sammen og fungerer; vi har tillid til hinanden fordi vi mødes og ’forhandler’ de fælles retningslinjer på plads. 

”Fodboldklubberne er jo de største foreninger, og dermed også vigtigst i hele den her adfærdsregulering, som fører til vores høje tillidsfølelse. Man kan sige, at tilliden får et serviceeftersyn i fodboldklubberne, siger Gert Thinggard Svendsen. 

Log ind