En jysk legende er gået bort

Henning Enoksen fik sat sit præg på jysk og dansk fodbold – både på og uden for banen. DBU's næstformand, Bent Clausen, mindes den jyske fodboldpersonlighed.

Dødsfald

Den tidligere landsholdsspiller og fodboldleder, Henning Enoksen, er død, 80 år gammel.

Henning Enoksen blev ikke mindst landskendt for sin deltagelse på det legendariske danske landshold, der sikrede sig OL-sølv i Rom i 1960.

Her udgjorde han bl.a. sammen med Harald Nielsen et stærkt dansk angreb og scorede nok sit mest berømte landsholdsmål i 2-0 sejren i semifinalen over Ungarn.

Henning Enoksen nåede at spille i alt 54 kampe for Danmark, og han blev med sine 29 mål en af de mest scorende landsholdsspillere gennem tiden.

En livslang passion

Han voksede op på Mors, og det var her han trådte sine første fodboldstøvler, inden han via Roslev og Nykøbing IF kom til Vejle Boldklub.

Her spillede han fra 1957 og frem til 1961. Fra 1962 til 1966 spillede han i AGF, og han blev topscorer i den bedste danske række i 1958, 1962 og 1966.

For Henning Enoksen var fodbold en livslang passion, og han var gennem hele sit liv tilknyttet fodbolden på en eller anden måde.

Da han stoppede sin aktive karriere, forsatte han som instruktør i DBU, og han udgav flere instruktionsbøger om fodbold.

Han var også stærkt engageret som frivillig leder, både i Haderslev FK, hvor han havde en stor aktie i etableringen af det lokale idrætsakademi, men også i JBU (nu DBU Jylland) og DBU.

Faktisk var han gennem en periode på hele 25 år tilknyttet som frivillig i vores organisation. Først som medlem af trænerudvalget og senere både det regionale uddannelsesudvalg i Region 4 og det centrale uddannelsesudvalg.

Det indbragte ham både JBU’s sølvnål og DBU’s sølvemblem.

Nej til million-kontrakt

At Henning Enoksen var en mand med klare prioriteringer blev også kraftigt understreget, da hans karriere var på sit højeste, og den italienske klub, Torino, pludselig stod uden for hans dør og forsøgte at lokke ham til Italien med en millionkontrakt.

Men han sagde nej. Han valgte det trygge liv i Danmark og arbejdet som underviser på Marselisborg Seminarium. Den civile karriere var det vigtigste for ham trods den fodboldmæssige succes.

Udover sine store klub- og landsholdsbedrifter vil Henning Enoksen i mine øjne blive husket som en stor fodboldpersonlighed med en brændende ambition om at udvikle jysk og dansk fodbold – ikke mindst på træneruddannelsesområdet.

Vi bevarede til det sidste kontakten med Henning Enoksen, som – når det var muligt – deltog i arrangementerne i vores veteranklub for tidligere ledere og medarbejdere.

Henning Enoksen begraves fra Grenaa Kirke tirsdag den 4. oktober.

Æret være hans minde

Bent Clausen
Formand
DBU JyllandLog ind