MENU

Flere elitedommere med udenlandsk baggrund

Fodboldens verden er multikulturel, og det ses nu også blandt de danske elitedommere. På ti år er man gået fra nul til ti dommere med anden etnisk baggrund i dansk topfodbold, og det er en tendens der glæder DBU’s dommerkonsulent Kim Milton.


Derya Oguz følger spillet i kampen mellem Brøndby IF og AC Horsens Foto: fodboldbilleder.dk


Navnene rimede udelukkende på frikadeller og brun sovs, da man for ti år siden lod øjnene glide ned over listen med elitedommerne i dansk fodbold.  I dag er billedet et ganske andet, hvor ti dommernavne klinger knapt så dansk som hidtil, og hvor fire af dem er nået helt til Superligaen som linjedommere.

Det er en tendens, der glæder Dansk Boldspil-Unions dommerkonsulent og tidligere elitedommer, Kim Milton:

”Det er en meget positiv tendens, der afspejler nutidens samfund. Integrationen er blevet bedre i fodbold, og det er rigtig positivt, for det viser, at fodbolden kan og vil rumme forskellige mennesker med forskellige baggrunde. Så tyder det på, at flere vokser op med fodbold og dermed også tilegner sig interesser indenfor dommerområdet,” siger den tidligere topdommer.

Kim Milton spår samtidig, at det om få år ikke kun vil være på sidelinjerne, at der vil være dommere af anden etnisk herkomst i Alka Superligaen.

”Den første hoveddommer med udenlandsk baggrund er allerede i 1. division, så hvis han kan holde trit der en periode så er han klar til Superligaen. Så det er ikke helt urealistisk, at vi ser de første dommere med anden etnisk baggrund i Superligaen om 5 års tid,” fortæller han.

Fra Bosnien til Superligaen

Linjedommeren Elvis Boric måtte som 14 årig vinke farvel til Bosnien, da krigen tvang familien til at forlade deres hjemland. Deres hus var brændt ned, og de fik et brev om, at de ikke længere kunne blive boende i det forladte hus, de var flyttet ind i. En smule familie i Danmark blev derfor årsagen til, at Elvis, hans forældre og lillesøster tog rejsen nordpå og søgte asyl. I dag er han 26 år, taler flydende dansk og vinker med rødgule flag som linjedommer i landets bedste række.  

Elvis Boric er dermed ét eksempel på den tendens, der har vist sig i det danske elitedommermiljø. Spørger man Elvis Boric selv, så lå det dog ikke i kortene, at han skulle være med til at dømme Danmarks bedste spillere on- eller offside i Alka Superligaen. 

”Jeg gik på handelsskole med Esad Deronjic, der i dag dømmer 2. division. Han havde meldt sig som dommer, og en dag spurgte han mig, om ikke det var noget for mig, men det afviste jeg i begyndelsen. Men efter noget tid blev jeg alligevel lidt nysgerrig på det, og så kunne man samtidig tjene nogle penge ved siden af studiet,” fortæller Elvis Boric.

Ikke kun i eliten

Det er dog ikke kun i dansk topfoldbold, at der tegner sig et billede af udviklingen. Specielt i de store byer oplever man markant flere udenlandskklingende navne på dommerlisten, og der er to aspekter, der er særligt bemærkelsesværdige ifølge Kenneth Ejeberg, der er dommer ansvarlig i DBU København:

”For det første er det især inden for de sidste 3-5 år, at vi har set en markant stigning. For det andet tegner der sig et tydeligt billede af, at det er personer fra balkan-landene, som uddanner sig til dommere her i København,” fortæller han.

I Jylland oplever man ligeledes en markant stigning, og det er det sandsynligvis en god grund til ifølge Jakob Bille, der er leder af dommerområdet i DBU Jylland.

”Vi har henvendt os meget direkte til de etniske minoriteter med nogle kampagner, der skulle få flere til at melde sig som dommere, og selvom vi ikke direkte har målt på effekten, så tyder det på, at det er det, vi høster frugterne af i dag,” fortæller Jakob Bille og pointerer, at en mere nuanceret dommerskare kan være med til at bygge bro mellem de forskellige kulturer, fodbolden repræsenterer i Danmark.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ind i mellem har nogle udfordringer, når kulturelt forskellige hold møder hinanden. Så det er et kæmpe aktiv, at der kommer flere dommere med anden etnisk baggrund, fordi de bare forstår tingene på en anden måde,” siger Jakob Bille.

Selvom Elvis Boric i dag har kæmpet sig fra lokal fodbold i Sønderjylland til toppen af dansk fodbold, så slutter hans drøm ikke her.

”Jeg drømmer om at blive en af landes bedste linjedommere, men også om at blive international linjedommer,” fortæller Elvis Boric.

Hvis du også har lyst til at blive dommer, kan du læse mere her

Log ind