Rapport om transparens roser de nordiske forbund
Næsten halvdelen af verdens fodboldforbund dumper ny undersøgelse om transparens og åbenhed for omverdenen. DBU´s formand vil kræve lovning på handling fra FIFA-præsidentkandidater. De nordiske fodboldforbund, her i blandt DBU, scorer topkarakter i rapporten.
DBU og de andre nordiske forbund får ros for transparens og åbenhed. Foto: Fodboldbilleder.dk
For at sætte fokus på det forestående præsidentvalg i FIFA, og for at sikre øget transparens i fodboldens verden, har Transparency International i går udgivet en rangering af samtlige 209 FIFA-forbund samt de seks konføderationer. Mens de nordiske lande, inklusiv Dansk Boldspil-Union (DBU), får topkarakter på alle parametre, ligger 87 forbund fortsat i bunden når det kommer til åbenhed og ordentlighed.
DBU-formand Jesper Møller vil afkræve svar på tiltale, når han sammen med fem nordiske forbundsformænd mødes med FIFA-præsidentkandidaterne til Nordisk møde i København.
”Det er ærgerligt, at rapporten tydeligt viser, at vi er så langt fra at være i mål med åbenheden i international fodbold, som hele tiden har været det største ønske fra DBU. Derfor vil vi også sætte good governance på agendaen, når vi mødes med kandidaterne til topposten i FIFA på mandag - og de vil blive afkrævet svar i forhold til deres åbenhed i international fodbold,” forsikrer Jesper Møller.
Sammen med blandt andet det norske og svenske fodboldforbund har DBU scoret topkarakterer på alle parametre i undersøgelsen, og det glæder naturligvis Jesper Møller, der dog ikke har tænkt sig at stoppe arbejdet her:
”Det er jeg selvfølgelig godt tilfreds med. Den tidligere ledelse i DBU har lagt et godt fundament og DBU’s bestyrelse og repræsentantskab prioriterer forsat transparens og ordentlighed højt. Derfor er good governance også et af vores strategiske hovedindsatsområder, og vi og omverden skal forsat stille krav til den måde, vi gør tingene på. Vi arbejder på at påvirke UEFA og FIFA i en positiv retning, som Transparency International opfordrer til. Og det vi kræver af FIFA og UEFA, skal vi også selv kunne stå på mål for, ” lyder det fra DBU’s formand Jesper Møller.
Tidligere på året har DBU indledt et samarbejde med Play The Game, der arbejder for god forretningsskik i sportens verden. DBU har også indledt en dialog med Amnesty International omkring slutrunder og venskabskampe i lande, hvor der kan være problemer med menneskerettighederne. Senest har DBU meldt ud, at man starter et reformarbejde af DBU med et stærkt fokus på good governance, der skal sikre den bedst mulige organisering af dansk fodbold.
Fakta boks: Om undersøgelsen- Forbundene og konføderationerne er blevet vurderet på fire parametre i forhold til åbenhed:
- Budgetmæssige oversigter
- Organisations-statut eller charter
- Årlig aktivitetsrapport
- Code of conduct eller etik
- Transparency International har undersøgt, om disse var tilgængelige på forbundenes hjemmesider. Forbundene har derefter fået 1 point efter hvert parameter, som de opfylder.
- Samlet viser rapporten, at kun 14 FIFA-forbund (eller 6,7 % af samtlige) får den højeste score – 4 point - heriblandt Danmark, Norge og Sverige. 87 forbund får 0 point, mens 57 forbund får 1 point. Kun 36 forbund (eller 17,2 %) scorer 3 eller 4 point. UEFA får 3 ud af 4 mulige point.
Læs mere her:
DBU’s bestyrelse starter reform arbejde
DBU og Amnesty International indgår samarbejde
FIFA Præsident-kandidater besøger København
The Transparency International Football Governance League Tabel