DBU sætter fokus på fodbold og integration

Fodbolden er et universelt sprog - uanset baggrund og forudsætninger, hudfarve eller postnummer, kan man mødes og danne kammeratskaber omkring fodbolden. Fodbolden kan hjælpe til at samle Danmark på tværs af kulturer, sprog og andre forskelle.

Derfor ønsker DBU at sætte fokus på, hvordan fodbold kan bidrage til integration i Danmark. 

Som optakt til landskampen mellem Danmark og USA, har DBU indbudt en række gæster, der repræsenterer kommuner, klubber, organisationer og virksomheder med tilknytning til fodbold og integration. Det sker for at finde ud, hvordan fodbolden kan bruges som løftestang til at skabe positiv forandring i udsatte boligområder. For fodbolden gør allerede en forskel for unge rundt omkring i Danmark. 

”Vi har et ansvar for at styrke foreningslivet i de områder, hvor vi har særlig mange udsatte og sårbare borgere. I sær når vi ved, at fodbolden kan gøre en forskel for den enkelte og lokalsamfundet. I forlængelse af vores af vores arbejde med DIF Get2Sport og DBU’s Get2Fodboldskoler, ønsker vi sammen med alle der er interesserede at finde ud af, hvordan vi kan bruge fodbolden til at skabe endnu bedre integration til glæde for samfundet”, siger næstformand i DBU og DIF bestyrelsesmedlem Bent Clausen.
 
Ej blot til lyst
For nylig blev Nord-Als Boldklub indstillet til Kulturministeriets Idrætspris af Danmarks Idrætsforbund for at have anvendt idrætten til at nedbryde fordomme kulturer imellem og skabe fælles oplevelser for byens borgere ved at invitere byens etniske minoriteter til at overvære byens fodboldhold i kamp. Tidligere på måneden modtog fodboldklubben B1909 en pris for deres målrettede arbejde med at tage hånd om børn og unge i Vollsmose. Og på Lolland arbejder man i øjeblikket på et projekt, der skal styrke selvtilliden hos unge på asylcentre ved at give dem træneruddannelser. Fodbolden virker nemlig.

”Vores evalueringer af Get2sport dokumenterer, at børn og unge oplever, at det styrker netop selvtilliden og giver adgang til vigtige netværk at være en del af en fodboldklub. Det er vigtige trin på vejen til en styrket integration,” lyder det fra Nina Middelboe, afdelingschef hos Oxford Research. 



Aarhus skal inspirere andre
I Gellerup Parken i Aarhus har ACFC siden 1994 gjort en kæmpe indsats for at få børn til at spille fodbold i stedet for at hænge ud på gaden efter skoletid. Klubhuset består af to containere, men er stadig et naturligt samlingspunkt for områdets unge. Det skyldes ikke mindst formanden for klubben, Afif Abdallah, der sammen med de andre frivillige selv opsøger de unge og bringer dem ind i klubben. Og senest har en række af de unge fra området taget dommerbevis. Det styrker selvtilliden og selvværdet.

Fodboldens betydning for integration bakkes op af Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard: ”ACFC har ydet en fantastisk flot indsats og skabt fællesskab og muligheder for en masse børn gennem årene. Fodbolden er for mange vejen ind i foreningslivet og dermed vejen til at tage aktiv del i samfundet for eksempel som træner eller bestyrelsesmedlem. Gennem foreningslivet lærer man de demokratiske spilleregler, og foreningslivet giver samtidig netværk, som kan hjælpe én videre i job eller uddannelse.” 

I dag er ACFC et mønstereksempel i Get2Sport-projektet under Danmarks Idrætsforbund (DIF), og man har modtaget flere priser for det enestående arbejde. 

DIF Get2Sport og DBU’s Get2 Fodboldskoler understøtter foreningslivet i mere end 13 udsatte boligområder rundt omkring i Danmark. Projektet er støttet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

DBU har afsat 10 millioner kroner over de næste tre år til partnerskaber mellem klubber og kommuner, herunder på området ’Social inklusion’ læs mere her

Log ind