FC København tog hjemmebanen tilbage

I årets finale i DBU Pokalen havde FC Vestsjælland på papiret hjemmebanefordel i Telia Parken, efter de blev påsat at være hjemmebanehold til dagens opgør. Men FC København endte med at kræve deres hjemmebane tilbage med en sejr.

DBU Pokalen_2015_500
DBU Pokalen 2015 blev en spændende og forlænget affære. Foto: Fodboldbilleder.dk

Telia Parken tog sig godt ud i solskinnet på Kristi Himmelfartsdag. De to holds fans gjorde deres til at gøre DBU Pokalens finale til noget helt særligt – præcis som den har ry for at være. Selvom Telia Parken til hverdag er københavnernes hjemmebane, havde FC Vestsjælland på papiret hjemmebane i dagens opgør, og holdets fans gjorde deres for at skabe en stemning af ”hjemmebane” for de rød-blå.

FC København lagde et forventet højt pres i den første del af kampen. FC Vestsjælland kom dog hurtigt efter det, og fik tilkæmpet sig flere muligheder tæt på mål, og den første halve time bølgede kampen frem og tilbage med et jævnbyrdigt forhold i boldbesiddelse mellem de to hold.

Københavnernes forsvar stod stærkt, og der var ikke mange 100 procentchancer at spore. I 30. minut fik FC Vestsjælland tilkæmpet sig et frispark i venstre side af banen. Et perfekt indlæg og et hovedstød senere havde Apostolos Vellios bragt sit hold på 1-0. Stephan Andersen mistimede sit indgreb i indlægget, og gjorde det nemt for Vellios at placere hovedstødet over ham og ind i netmaskerne.

FC Vestsjællands træner Michael Hansen pressede stregen i det tekniske felt til bristepunktet gennem det meste af kampen og også efter scoringen kommunikerede han heftigt med sit hold fra sidelinjen. Efter scoringen sluttede FC Københavns træner, Ståle Solbakken, sig til sin trænerkollega tæt på sidelinjen.

Solbakkens opmuntrende ord fik hans hold længere frem på banen, og seks minutter før pausen havde FC København en chance lignende den, modstanderne tidligere i kampen udnyttede til en scoring. Desværre for københavnerne havde de ikke samme præcision som modstanderholdet, og bolden smuttede forbi både venner og fjender foran Thomas Mikkelsens mål.

Hurtig udligning

50 sekunder efter dommer Michael Tykgaard fløjtede 2. halvleg i gang, sørgede Pelle Nielsson for FC Københavns første mål. Scoringen faldt på et hovedstød efter et hjørnespark, der blev udledt af et massivt FC København-pres som indledning af 2. halvleg.

Dommer Michael Tykgaard havde en travl dag på kontoret i en aggressivt spillet pokalfinale. Thomas Delaney indledte uddelingen af i alt syv gule kort efter 36 minutters spil.

Københavnsk magtdemonstration

Efter 53 minutter genvandt FC København så magten på det, der på papiret er deres hjemmebane. 2-1 ved Bjørn Sigurdssom som med et elegant lop over FC Vestsjællands målmand, der ikke kunne gøre andet end at se bolden flyve over ham.

Efter forspringet til FC Købehavn tog Ståle Solbakken plads på bænken igen ved siden af sin trænerstab. Imens tog FC Købehavns spillere plads længere nede på banen og gav FC Vestsjælland lov – og plads – til at spille længere oppe mod det københavnske mål.

Det sjællandske pres varede dog ikke længe, og snart var det FC København, der igen fyldte meget foran Thomas Mikkelsens mål. To store chancer til københavnerne gav dog ikke yderligere mål, og som et godt udtryk for kampen var det efter 65 minutters spil pludselig FC Vestsjælland, der med en redning på stregen af ”Zanka” Jørgensen var centimeter fra at udligne.

Fire minutter inden reel spilletid fik FC København faktisk bolden i nettet efter en halvkikser af FC Vestsjællands målmand, men FC Københavns forreste viste sig at være offside.

Chok før lukketid

Hvad der lignede en halv-søvndyssende afslutning på årets finale, blev hurtigt forvandlet til et velfortjent pokal-drama.  Nærmest ud af ingenting – og overraskende selv for FC Vestsjællands egne fans – headede FC Vestsjællands Dennis Sørensen bolden i mål ved nærmeste stolpe ved siden af en chanceløs Stephan Andersen.

Med scoringen til 2-2 skruede begge hold op for intensiteten, men kampens ordinære spilletid sluttede uden en vinder.

Forlænget spilletid

Begge hold kom på banen med fornyet energi efter en tiltrængt drikkepause i den varme forårssol. FC København startede den forlængede spilletid med en stor chance, mens kampen i høj grad udformede sig, som den var startet: Bølgende frem og tilbage. Der herskede en følelse af, at ingen af holdene rigtig turde at være for offensive, og spillet foregik en rum tid omkring midtercirklen.

Da kampen rundede de 100 minutter, turde FC København så godt alligevel. Brandur Olsen viste stort mod, da han uden for feltet sparkede bolden i netmaskerne. ”Super, Super, Super FCK” sang de hvid-klædte fans efter målet – og det var virkelig et super-spark af den færøske landsholdsspiller, der blev sat ind uden chance for Thomas Mikkelsen.

De to hold byttede bane for anden gang i kampen og FC Vestsjælland lignede ikke et hold, der havde mistet troen på pokaltitlen, og de stod højt på banen. Men jo højere FC Vestsjælland stod, jo mere tætpakket blev FC Købehavns forsvar, der ikke ville lade deres hjemmebane blive regeret af vestsjællænderne.

Det blev ikke til flere chancer i kampen, der endte 3-2 til FC København. Københavnerne tog Telia Parken tilbage. Og DBU Pokalen med i købet.