Forsker: Sådan forbedrer du dit hold
Rødbedesaft, bagepulver eller GPS-måling? DBU´s Trænerlounge giver dig som træner - og andre fodboldnørder - et indblik i den nyeste forskning og anbefalinger til en endnu stærkere trup til sæsonstart.
Professor Peter Krustrup stod sammen med daværende landsholdstræner Kenneth Heiner-Møller for forberedelsen af kvindelandsholdet ved EM i 2013. Med stor succes. Foto: Fodboldbilleder.dk
Hurtigere, højere, stærkere. OL´s motto må stå som målet for alle trænere med ambitioner for sin trup, der skal kunne overgå modstanderholdet på alle parametre for at trække sig sejrrigt ud af et opgør.
Peter Krustrup er professor på Københavns Universitet og ekspert i præstationsforberedende tiltag i fodboldtræning og kamp. Han er derfor værd at lytte til, hvis du gerne vil have dit hold til at være to meter foran modstanderen – bogstaveligt talt.
”Den nyeste fodboldforskning viser, at man får mest ud af at træne med høj intensitet; både i pulstræning, hurtighedstræning og anaerob udholdenhedstræning. Her laver vi træningsøvelser, som kopierer korte kampsekvenser og individualiseret træning tilpasset den enkelte spillers taktiske rolle på banen,” fortæller Peter Krustrup om den nyeste forskning fra Institut for Idræt og Ernæring, der blandt andet forsker i fodboldspilleres præstationer.
Fysik over taktik?
Spørgsmålet melder sig allerede, om den fysiske træning er ved at overtage den tekniske og taktiske øvelser på træningsbanen, når spillernes kamppræstationer skal forbedres. Men ifølge Krustrup kan de to ting ikke skelnes fra hinanden.
”Man vinder på at kombinere de to ting, viser de helt nye målinger. Der er etableret evidens for, at den fysiske form er af afgørende betydning for præstationen i moderne topfodbold og endda at nogle fodboldhold vinder de kampe, hvor de løber mere højintenst end de andre og taber eller spiller uafgjort, når de ikke magter at løbe mere end de andre. Derfor arbejder vi på at kopiere kampsekvenserne i træningen, for derved at forbedre både kamprelevant fysisk form og den tekniske formåen i kamptempo. Samtidig er vi blevet bedre til at monitorere træningsintensiteten ved hjælp af blandt andet GPS-målere, der kan måle om spilleren når op på de optimale hastigheder i sine løb,” forklarer Krustrup.
15 års forberedelse
De nyeste forskningsresultater har været lang tid undervejs. Peter Krustrup har sammen med sit team forsket i præstationsfremmende tiltag i 15 år. Kulminationen af forskningen kom ved EM i kvindefodbold i 2013, hvor det lykkedes daværende assistenttræner Peter Krustrup og resten af trænerstaben at forbedre landsholdskvindernes fysiske præstationer med 30% og sikre EM-bronze til Danmark.
”I forberedelserne til EM havde vi som mål at forbedre spillernes Yo-Yo test med 40% fra 1500 meter til 2100 meter. Det er en meget stor fremgang og det lykkedes faktisk. 500 ud af de 600 ekstra meter kom fra højpulstræning og anaerob træning, så det er tydeligt, at optimal træning er det vigtigste fundament for at kunne yde på sit topniveau,” fortæller Peter Krustrup om resultaterne fra EM.
Mest innovativt for forberedelserne ved EM var spillernes opvarmningsmønster og indskiftningsspillernes træning på kampbanen umiddelbart efter slutfløjtet, der ikke tidligere var set ved slutrunder. Startelveren genopvarmede i pausen og de 12 indskiftningsspillere varmede grundigt op inden deres indskiftninger. Det danske hold var det eneste under slutrunden, der var tilbage på banen så lang tid før anden halvlegs begyndelse, at spillerne kunne nå at opvarme igen inden kampens sidste 45 minutter. Og de var også det eneste, der trænede højpulstræning og anaerob træning umiddelbart efter kamp. Begge dele nøje planlagt, ifølge Krustrup.
”I pausen varmede vi op i syv minutter med boldøvelser og lavintense løb med henblik på at forberede spillerne til anden halvleg og for at undgå, at de blev kolde og mistede sprinterevnen,” præciserer Krustrup.
Den lille forskel
Den danske succes i Sverige i 2013 er værd at tage med sig ind i trænergerningen, når man gerne vil forbedre sit holds præstationsevne. De små forbedringer er nemlig beviseligt med til at vinde kampe.
”Vi har testet i England, om rødbedesaft virker på intervalarbejdsevnen og kom frem til at, man kan løbe op til 100 meter længere på en Yo-Yo med rødbedesaft. Det svarer til ca. fem procents forbedring og det kan være det, der er afgørende,” siger Peter Krustrup, der selv testede brugen af rødbedesaft på kvindelandsholdsspillerne med succes.
”Jeg var ude i 3F klubberne for at afprøve hvordan vi skulle time indtagelsen før kampstart. Resultat blev, at vi fastholdt at spise tre timer før kamp, gik en tur og så fik de det 75 milliliter koncentreret rødbedesaft to timer før kampstart, på vej op i spillerbussen. Vi har konstateret, at det forbedrer præstationen – og der er ikke nogen bivirkninger ved det,” siger Peter Krustrup med henblik på andre præstationsfremmende midler, der kan medføre forstyrrende bivirkninger for spillerne.
”Nogen bruger også koffein og bagepulver – og det har også vist at have en positiv effekt på intervaltest og Yo-Yo test præstation, men vi valgte ikke at bruge det. En af årsagerne er, at en del spillere oplever, at de har svært ved at sove, når de får koffein og får ondt i maven, når de spiser bagepulver,” afslutter Krustrup.
Forskerens bedste råd om præstationsfremmende tiltag:
- Har man som træner kun to-tre træningspas om ugen, er det vigtigst, at fokusere på høj puls og sprint
- Har man fem-syv træningspas om ugen, har man gavn af at supplere høj puls med udholdenhedstræning
- Spillerne skal spise tilstrækkeligt med kulhydrater efter træning og kamp
- Spillerne skal have rigeligt med søvn for at restituere sig mellem hyppige kampe
- Spillerne skal opvarme med bold og lavintens løb før kamp, før indskiftning og i pausen
- Rødbedesaft, bagepulver og koffein er beviseligt præstationsfremmende midler, men kun rødbedesaft er uden bivirkninger