Flere teenagere spiller fodbold

Gennem de seneste otte år er antallet af fodboldspillere mellem 13-18 år steget markant. Mere end 20 procent flere teenagedrenge spiller fodbold i 2014 i forhold til 2006.

Det er ikke nyt, at flere teenagere spiller fodbold. Faktisk har der været en årlig stigning på næsten 1.500 flere 13-18-årige, som spiller fodbold i gennemsnit siden 2006. Det viser en rapport fra DIF.

Gennem de seneste år har der været ekstra fokus på fastholdelse af teenagere i fodbold hos DBU, som blandt andet har omstruktureret uddannelsessystemet for trænere og i 2012 udkom med bogen ’Ungdomstræning – det handler om andet end fodbold’.

”Teenagere er helt specielle, og skal behandles og trænes specielt. Teenagetræneren skal tale med spilleren og ikke til spilleren,” forklarer Jakob Koed, formand DBU’s Ungdomsgruppe.

DBU Uddannelse anslår, at der er cirka 10.000 uddannede ungdomstrænere i Danmark med minimum 12 timers træneruddannelse, og at der uddannes cirka 1.500 nye børne- og ungdomstrænere årligt.

Mere end fodbold

I FC Horsens oplever de tendensen, hvor den seneste medlemsopgørelse viser en fremgang på 35 procent i drengespillere mellem 13 og 18 år.

”Det sociale betyder rigtig meget for vores spillere, og jeg er sikker på, at det er alt det, vi tilbyder udenom fodbolden, som gør, at de unge forsætter med at prioritere fodbolden, når gymnasiefester og andre spændende tilbud frister i hverdagen,” fortæller Maria Malmstrøm, Sportsansvarlig for U13-U19 drenge i FC Horsens.

Klubbens U12-piger er netop hjemvendt fra en femdagstur til Holland, hvor der kun var to dages fodbold, ligesom U19-drengene er på teambuilding flere gange om året.

Klubbens sportschef for teenagedrengene bekræfter derudover vigtigheden af uddannede trænere.

”Vi forsøger, at de fleste trænere i U13 og ældre har en eller anden form for uddannelse, og vi har også rigtig mange trænere, som har kurser fra C-licens eller B1 eller B2-uddannelserne,” uddyber Maria Malmstrøm, som udover at være sportschef er træner for klubbens U13-piger, bestyrelsesmedlem og trinleder for U19-drenge.

Flere initiativer på vej
Træneruddannelse målrettet teenagetræneren er blot ét af flere initiativer fra DBU’s side, som skal være med til at udvikle det bedst mulige tilbud og produkt til teenagespilleren.

”Der bliver hver dag arbejdet dedikeret med ungdomsfodbold i klubberne. Det vil vi gerne støtte op om, og vi er derfor ved at udvikle flere konkrete redskaber, som kan inspirere både ungdomsformanden, klublederen og træneren i klubben,” fortæller Jakob Koed.

Udvalgte klubber har i løbet af 2015 fungeret som pilotklub for de nye tiltag i forbindelse med projektet Ungdomsfodbold 2.0, som forventes at blive lanceret for alle landets ungdomsklubber ultimo 2015.

Unik tilgang i fodbold

11.542 flere teenagere finder fællesskabet til fodboldtræningen i dag i forhold til 2006, og det er helt unikt slår DIF’s rapport fast.

”Det er meget bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes fodboldklubber landet over at fastholde og rekruttere 11.500 nye teenagefodboldspillere. Samlet set vokser DBU med 16,4 pct. blandt teenagere siden 2006 og fodboldens placering som den mest populære foreningsidræt for teenagere er dermed blevet styrket over de seneste år,” står der i rapporten.

I dag spiller 61.464 drenge og 20.518 piger mellem 13 og 18 år fodbold i Danmark.

Læs DIF’s rapport om teenagere i idræt.

Følg ungdomsfodbold på Facebook.

Se hvad FC Horsens gør helt konkret og hør nogle af spillerens oplevelse (video): FC Horsens - Årets Ungdomsklub i Jylland.

Håndbog om ungdomsfodbold - GRATIS e-udgave: Ungdomstræning - det handler også om andet end fodbold.

Log ind