Ti udbrud du hører i alle breddekampe

- Jeg haaaaar! Stemmebåndet bliver brugt flittigt, når der bliver spillet breddefodbold. Vi har lavet en lille oversigt over, hvad der bliver råbt på tusindvis af fodboldbaner hver weekend - og ikke mindst, hvad de mange udbrud reelt betyder.

"Jeg haaaaar"! Din målmand er ofte optimistisk på forhånd, når han går på togt i feltet.... Foto: Henrik Bjerregrav

1. Vi skal være der fra start gutter!

Netop inden dommeren har fløjtet kampen i gang, har holdets træner skreget, at ”Vi skal være der fra start, gutter!”, hvilket resulterer i, at holdets to angribere forgæves jagter bolden mellem modspillernes forsvarslinje med en aggressivitet, som er en hund med rabies værdig. 30 sekunder inde i kampen er begge angribere pumpet for luft, og bruger resten af halvegen på at genvinde kræfterne.

2. Jeg haaaaar!

Her har vi med en sand klassiker at gøre. En modspiller slår en bold ind omkring det lille felt, og målmanden slår efter bolden mens han skriger ”jeg haaaar!”. Eneste problem er, at knytnæven aldrig er i nærheden af læderkuglen, men i stedet rammen en holdkammerat i baghovedet. Bolden svæver til bagerste stolpe, hvor en modstander – gerne den mindste på banen – får hovedet på og scorer.

3. Tunnel!

Dit hold er godt nok bagud med tre mål, og du har selv været skyld i to af dem. Men da du på et tidspunkt lykkedes med at spille bolden gennem en modspillers ben, råber du ”tunnel!” med en kraft, som selv Wulffmorgenthalers Dolph, ville være misundelig over.

4. Væk med lortet!

Træneren har placeret dig i forsvaret, men du mener selv, at du burde spiller højre wing. Mens træneren gjalder ”Spark nu lortet ud af kommunen”, viser du dribleevnerne i eget felt. Da det går godt overfor den første modspiller, prøver du også at drible modspiller nummer to. Her læser modspilleren dit ellers perfekte træk, og kan snuppe bolden og løbe ned og score.

5. Ny bold!

Du scorede engang et drømmemål til træning, hvor du med fuld kræft tordnede bolden op i målhjørnet. Det har fået dig til at prøve at gentage drømmehugget hver eneste gang, I spiller kamp – og hver gang med samme resultat til følge: Bolden ender i et vildnæs bag det ene mål, og er sværere at finde end små armbevægelser hos Christian Ronaldo. Efter to minutter råber modspillernes målmand: ”kan vi få en ny bold!”

6. Hvad siger tiden, Dommer

Dit hold er noget ufortjent kommet foran 2-1 midt i anden halvleg, og nu er det en nærmest panisk kamp for at holde føringen. Selv om du allerede har spurgt to gange, hvor lang tid der resterer af kampen, så virker det på dig, som om der er gået en evighed, og du spørger lige én gang til: ”Dommer, hvad siger tiden”? Han svarer, at der stadig er ti minutter tilbage.

7. Alene, alene!

”Vi skal hjælpe hinanden, og kommunikere til hinanden”, har træneren befalet inden kampen. Det følger du naturligvis og råber til en holdkammerat, som har 15 meter til nærmeste modspiller, at han er alene og har god tid. Han reagerer ved at gå i panik og slå en desperat stikning i dybden til holdets robuste, men noget langsomme, angriber, som aldrig er rigtig tæt på at nå bolden.

8. Vi kan sagtens nå det gutter!

I er netop kommet bagud 4-1 med ti minutter igen. Men da du gerne vil vise træneren at du er en spiller med en fantastisk moral, så klapper du i hænderne og råber ”kom nu gutter, vi kan stadig nå det”. Sandheden er at både dig selv og dine holdkammerater har mistet enhver form for tro på at få point med hjem fra kampen.

9. Så spil den dog!

Din kæreste er kommet for at se dig spille, og så er det tid til at vise, hvor stor en profil du er på det lokale fodboldhold. Derfor er det til stor utilfredshed for dig, da du, med lungerne halvt ud af munden, tager et langt løb ind i feltet, men en holdkammerat alligevel selv vælger at afslutte. Du åbner håndfladerne og peger ned mod dine fødder mens du råber ”Så spil den dog”. Du var i øvrigt tæt opdækket, og din holdkammerat scorede efter en klog afslutning i bunden af målet.

10. [Trænerens navn/øgenavn]

Det er typisk. Modstanderholdet har en spiller, som har flere røde blodlegemer end en rytter i Tour de France-feltet. Da han samtidigt er marginalt hurtigere end det danske sprintertalent, Dynamit-Hari, har du kun luft til midt i første halvleg. Du råber trænerens navn og med de sidste kræfter laver du roterende bevægelser med hænderne. Du skal have pause. Nu!