DBU stiller krav til FC Barcelona

FC Barcelona oplyste i en pressemeddelelse sidste uge, at de planlægger at etablere et helårs fodboldakademi i København. DBU vil stille krav til udenlandske akademier i Danmark for at beskytte børnene og sikre ordentlig betaling af klubberne.




FC Barcelona er et af verdens bedste fodboldhold. Men det er ikke kun Messi og Neymar, som når ud over de spanske grænser. FC Barcelona er begyndt at lave fodboldakademier i andre lande, og næste stop kan blive Danmark. Den catalanske storklub har i en pressemeddelelse offentliggjort, at de planlægger at etablere et helårs fodboldakademi i København. 

”Det er interessant, når en storklub som FC Barcelona ønsker at etablere et akademi i Danmark.  I DBU forsøger vi altid at holde os opdateret med, hvordan børnefodbold og talentudvikling foregår i andre lande for at udvide vores horisont og hente inspiration, men i dette tilfælde kan der være uoverensstemmelser,” siger breddechef Steen Jørgensen. 

I andre lande henvender FC Barcelonas akademier sig til børn helt ned fra seks årsalderen. Det er et problem, da det bryder med den danske opfattelse af det gode fodboldmiljø for børn – det som i DBU kaldes Holdninger og Handlinger, mener Steen Jørgensen.

”Man kan ikke bedømme et seks-årigt barn ud fra parametre som teknik, spilforståelse og social modenhed. Hos mange udvikles det ofte senere. Derfor vil der være risiko for dårlige oplevelser for børnene. Både for dem som fravælges, men også hos dem som tilvælges, da der kommer for meget fokus på, at de skal præstere og i sidste ende, kan det pres gøre, at de mister lysten til fodbolden ,” siger Steen Jørgensen.

DBU har i samarbejde med danske fodboldklubber etableret et talentudviklingssystem, der tilgodeser eliteklubbernes behov for at kunne arbejde målrettet med de største talenter – og samtidig skaber gode rammer for barnets overgang fra bredde til elite. Samtidig har FIFA netop skærpet reglerne for, at det kræver særlig tilladelse, hvis et barn skal flytte til en klub i et andet land for at undgå fiskeri fra storklubberne – regler som Barcelona tidligere har overtrådt, og derfor har fået forbud mod at købe spillere i to transfervinduer. Et fodboldakademi skal også leve op til de regler, understreger Steen Jørgensen:  

”For DBU er det essentielt, at udefrakommende klubber tager hånd om både talentet og barnet, så det ikke bliver en benhård ’vind-eller-forsvind’ talentfabrik, der kigger mere på det økonomiske perspektiv end det menneskelige. Det er børnenes ve og vel, det handler om, og det håber vi selvfølgelig også at klubber og kommuner vil være med til at bakke op om,” siger Steen Jørgensen.

Samtidig vil et akademi, der henter spillere helt ned til seksårsalderen, gøre at flere danske klubber kommer til at blive forbigået, når der uddeles solidaritets- og kompensationsbetaling, fordi spillerne har skiftet inden de bliver 12 år. Dermed kan der forsvinde mange penge for danske klubber og deres talentudvikling.

Fakta:

Selektion
: Er udvælgelse af de bedste spillere til det bedste hold. Det kan foregå både internt i klubben, men også som ’fiskeri’ fra andre klubber. Selektion i en tidlig alder er uheldigt, da man ikke kan se om en spiller vil nå højeste niveau så tidligt. Derfor ser man ofte i selektionsmiljøer, at der kasseres mange børn, efterhånden som de overhales af jævnaldrende kammerater. Det opbygger et præstationsmiljø, hvor børnene forsøger at undgå at begå fejl, hvilket er dårligt for barnets udvikling. Derfor mener DBU, at selektion skal undgås indtil U13-niveau. I stedet anbefaler DBU niveaudeling fra U8.

Niveaudeling: er den proces, hvor spillerne fleksibelt fra gang til gang i træning og kamp inddeles efter deres aktuelle niveau. Det optimale udviklingsmiljø defineres ud fra begrebet ”25-50-25”. 25 % af tiden bør spillerne udfordres af spillere under eget niveau, 50 % af tiden af spillere på eget niveau og 25 % af tiden af spillere over eget niveau. DBU anbefaler ovenstående niveaudeling til U8 og U9. Fra U10 til U12 anbefales der en mere fast niveaudeling, men stadig efter begrebet 25-50-25. 

Kilde: DBU’s Holdninger og Handlinger 


 

Log ind