Sådan bliver du klar til vinterfodbold
Vinterfodbold er i fuld gang, men trods halvvejs i december, så er vinteren langt fra færdig. Derfor har vi lavet en gennemgang af det vigtigste fodbold-outfit i samarbejde med en ægte fodboldnørd.
Vinterfodbold er i fuld gang i Danmark Foto: www.fodboldbilleder.dk
Vinteren er atter kommet til Danmark, og det betyder, at garderoben skal byttes ud med et lidt andet outfit til de kolde vintermåneder. Derfor giver Martin Hjort, der er fodboldnørd og indehaver af fodboldfessor.dk, en gennemgang af det vigtigste fodbold-outfit til de kolde måneder.
Og øverst på podiet over vigtigt fodboldudstyr til vinter er nok ikke så overraskende støvlerne.
Der er forskel på, hvilken støvle der er den mest optimale – og det afhænger naturligvis af omstændighederne og dermed knopsystemet på støvlen. Da denne artikel fokuserer på vinterfodbold er det mest relevant at fokusere på støvler til kunstgræs, grusbane og indendørs fodbold.
Spiller du på kunstgræs, skal du gå efter Artificial Grass (AG) fodboldstøvler, da disse støvler er designet til at blive brugt på kunstigt græs, som slider markant mere på støvlerne end almindeligt græs.
Byder vinteren på grusbane-fodbold, så skal du gå efter Hard Ground (HG) støvler. Ligesom kunstgræs slider grus væsentligt mere på dine støvler end græs, og denne støvle er beregnet til hårde overflader med meget slid – altså jord og grus.
Rykker vinteren fodbolden indendørs, er det ikke helt så enkelt, da der findes et hav af indendørssko.
”Der er rigtig mange sko at vælge i mellem, men når det kommer til indendørssko handler i bund og grund om komfort – altså hvilken sko der passer bedst til din fod,” fortæller Martin Hjort og uddyber:
”Men det handler om at finde en sko, der sidder tæt til foden, for det er vigtigt, du har god føling med bolden, da indendørs er mere teknisk.”
Og så er det heller ikke helt ligegyldigt, hvilken sok man benytter indendørs, fortæller Martin Hjort:
”Jo hårdere overflade, man spiller på, jo vigtigere er det med en strømpe, så man undgår at skride rundt i skoen. Der findes for eksempel en sok, der hedder Trusox, som er en rigtig god sok til indendørs,” siger han.
Dårligt vejr – god påklædning
Selvom støvlerne er det vigtigste rent teknisk, så vil mange nok også mene, at shorts og T-shirts skal skiftes ud med noget varmere.
Så er du for sart til at spille i shorts, og synes du, lange træningsbukser er FOR lange, så er det typiske alternativ knickers. På grus kan de godt være en smule mere slidstærke, men da glidende tacklinger ikke er den mest udbredte tacklingsmetode på grus, så mener Martin Hjort ikke, at knickers nødvendigvis behøver at være vejen frem.
Han anbefaler i stedet, at tage et par lange underbukser indenunder sine shorts, da det mest handler om at holde varmen. Derudover gør Martin Hjort også opmærksom på kompressions-træningstøj, da det kan have en effekt på ydeevne og restitution.
Det er dog ikke kun stængerne, der skal pakkes ind i vinterkulden, og foruden handsker, huer og windbreaker så anbefaler Martin Hjort at bruge et halsrør.
”Det er ret genialt og en god erstatning for halsediser og huer, fordi det kan ”formes”, som man vil - altså om det er til hals, hoved, begge dele, op for munden, eller hvad man nu kan lide,” fortæller Martin Hjort.
Et sidste råd til den perfekt-pakkede sportstaske hører et par ekstra sokker.
”Man kan med fordel tage et par ekstra strømper med ud på træningsbanen, så man kan tage nogle tørre strømper på, hvis man får våde fødder på grund af sved,” siger Martin Hjort afslutningsvis.