Kropssprog: En dommers vigtigste redskab
Som fodbolddommer kan du påvirke din præstation ved at være bevidst om dit kropssprog. Og her er der tricks at hente fra skuespillerverdenen.
Et smil er også et kropssprog, som du både som fodbolddommer og person kommer langt med, både på og uden for banen. Foto: DBU Udvikling.
Hvad kan en fodbolddommer lære af en skuespiller?
Og nej, det handler ikke om at kunne gennemskue, hvornår en spiller filmer i feltet, men i stedet om brugen af kropsproget som et kommunikationsredskab.
”Tydelighed og nærvær er vigtig i begge fag: Skuespilleren skal formidle en historie; en fodbolddommer skal formidle kendelser og regler, og være leder, så kommunikationen skal være helt i top hos en dommer. Det bliver den kun, hvis vi er til stede i situationen og så tæt på os selv, som muligt,” siger Dorte Sachmann Møller.
DBU havde derfor inviteret skuespillerinde Dorte Sachmann Møller, og den danske FIFA-dommer, Kenn Hansen med til en introduktion og diskussion af netop brugen af kropssprog – og hvordan man blandt andet i konflikthåndtering kan bruge kropssprog og kommunikation. Måske en fodbolddommers vigtigste redskab udover kort og fløjte:
”Jeg er enormt bevidst om mit kropssprog, når jeg dømmer kampe. Og jeg synes, jeg er nødt til at blive mere og mere bevidst om det, jo større de stadions, jeg dømmer på, er. Der er ingen tvivl om, at man kan slippe af sted med noget, hvis der er 10 tilskuere, men skal man sælge varen som dommer for 40.000, så er man nødt til at være mere markant. Det er noget man skal træne, lige som for eksempel spillere også øver sig for at blive bedre. Kropssproget er et af dommerens allervigtigste værktøjer,” lyder det fra Danmarks højst rangerede dommer, Kenn Hansen, der i sit oplæg havde fokus på konflikthåndtering og kommunikation.
”Jeg ser en stor sammenhæng mellem skuespillerfaget og fodbolddommerfaget. Det med at agere på den store arena, hvor tingene skal stemme overens, hvor krop og ord skal stemme overens, og hvor vi skal være tydelige som mennesker går igen begge steder, lyder det fra Dorte Sachmann Møller.
Både Kenn Hansen og Dorte Sachmann Møller gav masser af inspiration til dagens deltagere.
Netværk og landskamp
DBU's årlige Breddedommerevent er tænkt som en inspirationsdag med både mulighed for faglige diskussioner, inspiration og ikke mindst netværk blandt dommerkollegaer fra hele landet. Ialt 190 dommere fra forskellige niveauer deltog på den årlige breddedommerevent i Idrættens Hus.
”For mig handler dagen i dag både om det sociale netværk og de mange faglige input. Jeg glæder mig især over Kenn Hansens oplæg. Kropssprog og holdning er noget, man bliver undervist i på dommerkurserne, men Dortes foredrag i dag er med til, at jeg reflekterer meget mere over de ting,” lød det fra fra 27-årige Rasmus Refsgaard, der har været fodbolddommer siden 2013.
Også Thomas Lauritsen på 35 år var glad for balancen i det sociale og det faglige:
”Jeg møder nogle dommerkollegaer, som jeg ikke snakker med til hverdag og så får jeg nogle redskaber med mig hjem. Både i forhold til kropssprog, men også konflikthåndtering, som jeg forhåbentlig kan bruge ude på banerne, lød det fra Thomas Lauritsen, der har været dommer i 17 år.
Udover Dorte Sachmann Møller, Kenn Hansen var også DBU’s administrerende direktør Claus Bretton-Meyer på talerstolen til en snak om dommerens rolle i DBU, mens landsholdskoordinator Karsten Stiig Nielsen lavede et oplæg på landskampen mellem Danmark og Armenien, som deltagerne sluttede af med i Parken.
”Det har været en rigtig god dag og er rigtig glade for breddedommernes store opbakning til arrangementet. Med fokuspunkter som kropssprog og konflikthåndtering ramte vi nogle dommerfaglige emner og værktøjer, som dommerne kan bruge i deres hverdag. Derudover fik dommerne mulighed for at møde hinanden på tværs af lokalunioner, hvilket også synes at have stor værdi. Og at slutte af med en sejr over Armenien i Parken var jo en perfekt afslutning!” slutter Poul Johan Christensen, der som formand for DBU’s Rekrutterings & fastholdelsesgruppe.