Talenter skabes i samarbejde

TALENTUDVIKLING: A+ samarbejdet er en af hjørnestenene i det danske talentudviklingsarbejde. Her har talenttrænere i de danske topklubber, DBU og landstrænere samt Team Danmark lejlighed til at mødes i et målrettet samarbejde på at skabe en dansk talentudvikling i verdensklasse. Men ganske få kender faktisk til det unikke samarbejde.

U21-landsholdet er er nogle af dem, der nyder godt af en målrettet dansk talentudvikling. Foto: www.fodboldbilleder.dk


De kommer fra topklubber som AaB, FC Midtjylland, Brøndby IF og FC København.

Og ingen er da heller i tvivl om, hvem, der vandt over hvem i seneste superligarunde, når ironi og sarkasme krydret med lidt skadefro med stor præcision slynges hen over bordene.

De venskabelige drillerier vidner om en gruppe, der brænder for dansk talentudvikling, og som trodser klubfarve og en evig konkurrence inde på grønsværen med et unikt sammenhold og stor faglig respekt for hinanden uden for banen.

A+-samarbejdet ER en af hjørnestenene i det danske talentudviklingsarbejde som i 2008 overtog efter det daværende ITU-samarbejde. Her har talentansvarlige fra de danske topklubber, DBU og landstrænere samt Team Danmark lejlighed til at mødes i et målrettet samarbejde på at skabe en dansk talentudvikling i verdensklasse. 

Vi var med, da de danske A+-trænere for nyligt igen satte talentudvikling på dagsordenen i Fodboldens Hus - to dage med vidensdeling, diskussioner og ægte fodboldnørderi.

”Det, at vi kan sætte os ned og sparre og vidensdele med hinanden, samt tage nogle trends og temaer op, hvor vi kan hjælpe hinanden klubber og forbund på tværs, viser, at der er tale om en helt unik gruppe. Det er i mine øjne altafgørende, at vi kan arbejde tæt sammen, når det handler om dansk talentudvikling – at vi ikke er to modstandere, men at vi faktisk har nogle fælles mål om at sætte talenterne i centrum og udvikle og videreudvikle dem,” lyder det fra U21-landstræner Jess Thorup, der er overordnet ansvarlig for projektet.

Ifølge U21-landstræneren er det dog ikke kun et unikt men også et helt nødvendigt samarbejde, hvis Danmark fortsat skal producere talenter til de danske landshold:

”Vi bruger hinanden rigtig meget på tværs – også uden for samlingerne. For mig som landstræner betyder det, at det er meget nemmere for mig at tage telefonen og ringe til en af klubtrænerne og drøfte og sparre om, hvordan vi eksempelvis ser en spiller og den enkeltes udviklingspotentiale. Det er jo også i klubberne at størstedelen af talenternes træning ligger – det må man ikke glemme.”

A+ - hvad er det?
Men mens de fleste fodboldinteresserede i Danmark efterhånden kender til udtrykket ’den røde tråd’, når der tales om landsholdenes talentudvikling, er A+-samarbejdet stadig lidt af en velbevaret hemmelighed. I udlandet har man dog fået øjnene op kigger misundeligt på Danmark og muligheden for at kunne lægge linjer for talentarbejdet i samarbejde mellem både danske topklubber, forbund og landstrænere:

”Landets størrelse gør jo, at vi helt naturligt har et kendskab og ofte relationer til hinanden – enten fra tidligere klubber eller uddannelser.  Dermed er broen allerede bygget på tværs af klubberne. Jeg synes, det er ret fantastisk, at vi på tværs kan vidensdele og sparre med hinanden og ikke oplever hinanden som konkurrenter, men snarere som trænerkollegaer,” lyder det fra FC Nordsjællands A+-træner, Christian Nielsen, der suppleres af FC Midtjyllands Lars Friis:

”Med de mange fagpersoner i gruppen er det jo en fantastisk mulighed for at sparre med hinanden og gøre en god talentudvikling endnu bedre. Der synes jeg, at både forbund og klubber er gode til at byde ind med nye trends og andre vigtige temaer, som er relevante for området. Og det tager vi jo med tilbage i klubberne og implementerer de relevante dele – hos os både i moderklubben men også ude i vores mange samarbejdsklubber i det omfang, det er muligt,” lyder det fra Lars Friis.

Og selv om fodboldfagligheden fylder meget på dagsordenen - gruppen har netop været på studietur til Brasilien – bliver også mere nærværende emner diskuteret – senest var således brugen af sociale medier på dagsordenen.

”Vi bruger primært hinanden i forhold til spillet og hvordan spillet foregår, herunder nuancer i spillet. Det er klart at vi også en gang imellem kommer ind på spillere – men det er primært ’fodboldnørderiet’ vi bruger tid på. Men som i dag, hvor vi også havde sociale medier på dagsordenen er jo et vigtigt emne for os at forstå som trænere, der arbejder med unge spillere, der bruger en del tid på de sociale medier,” lyder det fra Christian Nielsen.  Jess Thorup uddyber:

”Vi forsøger at have en god balance mellem en praktisk træning ude på banen, men også at tage et emne op som måske fylder en del i vores eller vores spilleres hverdag – som nu sociale medier.”

For Lars Friis handler samarbejdet dog også om, at have et forum, hvor fagpersoner kan diskutere frit med hinanden:

”Det er jo også et direkte talerør fra de største klubber i Danmark tæt ind til DBU – hvor alle bliver hørt, og man kan diskutere, hvis der er ting man måske ikke er tilfreds med – et sted, hvor man kan sige sin mening! Og det er kun er med til at styrke gruppen og dansk talentudvikling.” slutter Lars Friis.

Fem gange om året samles de danske A+ -trænere for at blive videreuddannet gennem videndeling, inspiration og konkrete fokusområder. A+-samarbejdet er et led i Licenssystem, ungdom og har til formål at fortsætte og forbedre uddannelsen af de bedste 16- til 21-årige. A+ koncentreres udelukkende om de spillere, der vurderes at have potentiale til at nå det højeste niveau.  

Log ind