Klubber skal rumme mænd med prostatakræft

Fodbold giver større og stærkere muskler for midaldrende mænd med prostatakræft. Det viser nye resultater af et forskningssamarbejde, som har givet anledning til et nyt forskningsprojekt, hvor 10 klubber hjælper prostatapatienter til større fysisk og mental selvtillid.


FC Prostata-projektet kommer til 10 klubber i løbet af de kommende tre år.



12 ugers fodboldtræning to gange én time om ugen giver en stigning i muskelmasse og muskelstyrke for 43-74-årige mænd med prostatakræft på trods af patienternes anti-hormon behandling. Det viser to nye undersøgelser mellem UCSF, Rigshospitalet og Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet.

”Studiet viser at mænd med prostatakræft har stor gavn af motionsfodbold, både på det fysiske og det mentale plan. Det har samtidig vist sig at være let at fastholde mændene i fysisk aktivitet, når de er kommet i gang med at spille fodbold. De glæder sig jo til at komme til træning og hygger sig gevaldigt, når de er der,” forklarer Peter Krustrup, som har forsket i fodbold og sundhed i 10 år.

Forskningen forsætter i fodboldklubben

Støttet af TrygFonden forsætter projektet de kommende tre år som et nyt forksningsprojekt i lokale fodboldklubber, hvor prostatapatienter kan spille fodbold med ligesindede og klubben bliver klædt på til at rumme en ny målgruppe og deres behov.

”Det er en stor glæde for os, at vi nu er klar til at udrulle et endnu større projekt sammen med DBU, hvor mere end 300 prostatakræftpatienter skal spille fodbold i 10 klubber,” fortæller forskeren.

De unikke hold skal træne én time to gange om ugen, og som udgangspunkt uden et konkurrenceelement.

”Det skal først og fremmest være sundt, sjovt og socialt,” pointerer projektleder Kenneth G. Rasmussen fra DBU. 

Læs mere om resultaterne ’Fodbold styrker mænd med prostatakræft’.

Forskningsartiklerne bliver i dag udgivet i et videnskabeligt særnummer om Fodbold og Sundhed i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Log ind