Jesper Møller: Blatters genopstilling overrasker ikke

Andendagen af FIFA’s kongres i São Paulo bød - udover Sepp Blatters genopstilling som FIFA præsident - på en status på undersøgelserne om placeringen af VM-slutrunderne i 2018 og 2022, samt en præsentation af den igangværende reformproces i FIFA.

Sepp Blatter ved lancering af VM bold i 2009

I sine afsluttende bemærkninger på kongressen meddelte Sepp Blatter, at selvom mandatet var udløbet, så var det ikke tilfældet for missionen, og at han derfor var klar til endnu en periode som FIFA's præsident. (arkivfoto fra 2009: www.fodboldbilleder.dk) 

Mens førstedagen af FIFA kongressen blev et spørgsmål omkring Sepp Blatters mulige kandidatur til endnu en periode som præsident for FIFA, blev tvivlen til vished på andendagen, da den 78-årige schweizer i hans afsluttende bemærkninger annoncerede, at han stiller op til endnu en periode som FIFA’s præsident, når der er valg i maj 2015. 

Sepp Blatters beslutning afstedkom allerede i går en del kritik fra især den europæiske del af kongressen herunder fra DBU’s formand Jesper Møller:

”Jeg er ikke overrasket over, at Blatter genopstiller. De signaler har været tydelige under hele kongressen, men det ændrer ikke ved, at jeg ikke mener, han er den rigtige til at sikre, at FIFA kommer 100 % i mål med at løse de store udfordringer, som forbundet står overfor i de kommende år,” siger DBU’s formand, der nu vil afvente de kommende måneder, før han lægger sig fast på at støtte en kommende kandidat: 

”Der er stadig mange ubekendte. Eksempelvis ved vi først til august om Michel Platini stiller op, så jeg synes ikke, det giver meget mening at vurdere mulige kandidater, før man kender hele kandidatfeltet. Derfor er både jeg og mange af de europæiske kollegaer, som jeg har snakket med, afventende i øjeblikket.”

Andendagen bød også på den annoncerede status fra den tidligere chefanklager fra New York Michael J. Garcias undersøgelse om processen, der tildelte værtskabet for VM-slutrunderne i 2018 og 2022. 

Undersøgelsesfasen blev afsluttet for to dage siden, og rapporten skal nu først udarbejdes i de kommende uger, men Garcia benyttede FIFA kongressen til at orientere FIFA’s medlemslande i generelle vendinger om arbejdet og processen, hvor han mente at have fået adgang til alle relevante oplysninger, og på den baggrund så sig i stand til at udarbejde sin uafhængige rapport.

DBU’s formand, Jesper Møller, tog efterfølgende orienteringen til efterretning:

”Man kan jo af gode grunde ikke konkludere noget, før rapporten er skrevet, men som sagt tidligere, så er det helt klart min opfattelse, at der skal være en øjeblikkelig konsekvens, såfremt rapporten dokumenterer, at processen om tildeling af VM-værtskaberne har været korrupt. Men det gav Garcia ingen indikationer om i hans orientering i dag,” sagde Jesper Møller.

Den omfattende dagsorden til kongressens andendag inkluderede en række finansielle og strategiske punkter, herunder en redegørelse fra Domenico Scala, som står i spidsen for i FIFA’s interne revisionsudvalg, om den igangværende reformproces i FIFA.

Schweizeren orienterede om fornyelsesprocessen i det internationale fodboldforbund, hvor man siden 2011 blandt andet har sikret etablering af en etisk komite og et etisk kodeks, implementering af et code of conduct, beslutningen om at tildelingen af VM flyttes fra eksekutivkomiteen til kongressen og beslutningen om at sikre flere kvinder i eksekutivkomiteen.

”Selvom reformforslaget om etablering af en aldersgrænse og en grænse for, hvor lang tid man kan varetage et hverv i FIFA, umiddelbart kun virkede til at havde opbakning fra UEFA landene herunder os i Danmark, så synes jeg trods alt, de mange ting, som er blevet implementeret siden 2011, viser, at FIFA ønsker at bevæge sig henimod en mere transparent organisation,” fortæller Jesper Møller og fortsætter

”Men nedstemningen af reformforslaget om en aldersgrænse og en begrænset valgperiode, som var sidste brik i reformforslagene, viser samtidig, hvor kompliceret det er at få 209 medlemslande til at gå i takt. Derfor er man nødt til at have tålmodighed med processen. Samtidig kræver det så i endnu højere grad, at vi i Danmark og Europa er knivskarpe i fokusset på de mål, vi søger at opnå. Der skal i hvert fald ikke herske tvivl om, at vi ønsker at gøre vores indflydelse maksimalt gældende i det fremtidige arbejde,” slutter Jesper Møller.

Log ind