Glens meget menneskelige ledelsesstil

Trænerlounge: Få et indblik i P-træner, Glen Riddersholms, personlige ledelsesfilosofi, der bygger på oprigtighed og grundlæggende interesse for andre mennesker



Glen Riddersholm er uddannet P-træner, og var tidligere ansat som DBU's U17-landstræner, før han vendte tilbage til FC Midtjylland for at stå i spidsen for klubbens Superliga-mandskab. Foto: www.fodboldbilleder.dk 

Faktisk skulle vi snakke om noget helt andet, da jeg ringede FCM-træner Glen Riddersholm op. 

Men da jeg lagde røret efter en times intens snak, havde jeg fået så mange stærke personlige betragtninger om det at være toptræner, at der var stof nok til en hel artikel i sig selv. 

Så værsgo’. I de kommende linjer kan I få et eksklusivt udpluk af hjemmedyrket ledelsesfilosofi fra en meget passioneret fodboldtræner. Det handler på alle måder om udvikling. Af sig selv og af andre. Om mennesker – og at sætte dem i centrum – også i topfodbold. 


Ægte og uopslidelig passion

”Jeg er fodboldtræner, fordi det er min passion! 

Jeg ser mig selv som en af de kun 15 procent af verdens befolkning, som i løbet af livet opdager deres passion. Derfor vil jeg altid være fodboldtræner - med eller uden økonomi involveret. Penge er ikke den vigtigste værdi for mig, og jeg er ikke træner for at få andres påskyndelse. 

Jeg har altid villet være fodboldtræner, og jeg lever og ånder for det. Jeg elsker mit job, uanset om det går godt eller skidt. Det mærker jeg hver morgen, når jeg står op. Og jeg brænder ikke ud. Passionen vil altid være der. 

Jeg er uddannet pædagog og har været træner i 29 år. For mig handler det om mennesket bag spilleren. Jeg har en grundlæggende interesse for andre mennesker og for at udvikle dem. Det handler om at flytte ting – men også om at vinde.”


Emotionel intelligens

”Ubevidst kompetent. Det er vist det, jeg var tidligere. Jeg vidste ikke, hvorfor jeg gjorde tingene, som jeg gjorde. Det er som en tavs viden. Jeg har gjort det i mange år og gennem lang tid. Jeg bruger min emotionelle intelligens, fornemmer folk og kommer ind under huden på dem. 

Jeg ser efter de faktorer, der flytter mennesker fra A til B, og jeg interesserer mig mere og mere for det. Det handler om at stille de rigtige spørgsmål og få spillerne til at åbne sig op. 

Det er en slags grundlæggende substans i mig, der har ændret sig dramatisk og har gjort mig i stand til at løse opgaverne. Det er min habitus, jeg anvender. Jeg bruger min pædagogiske baggrundsviden, og så bruger jeg mig selv. I dag agerer jeg mere bevidst, fordi jeg har fået fyldt mere teori og erfaring på i mit trænervirke.

Jeg har en ledelsesstil, som bygger på oprigtighed og en grundlæggende interesse for andre mennesker. Men jeg har også udviklet mig selv undervejs og fået meget ud af at tage kurser i blandt andet emotionel intelligens. Det har været med til at lægge små procenter til.”


Brutal ærlig og autentisk

”Jeg er meget optaget af de her ting som træner - og nu også som leder. Jeg spiller ikke en rolle. Jeg er mig selv – åben, ærlig og sårbar. Jeg sætter ikke nogen i bås, og jeg møder alle med åbenhed. Jeg kommer uden paraderne oppe og siger: ’Her er jeg. Kom med hvad du har og lad mig inspirere af dig.’

Jeg tror på, at hvis der er balance, og man oplever ærlighed og tydelighed i miljøet, så kan man vokse sammen. Jeg siger tingene meget direkte. Jeg mener selv, jeg både er ’brutal’ ærlig og autentisk. Det bevirker, at folk omkring mig ikke bliver usikre, fordi de ved, hvor de har mig. Hvis man møder mennesker på den måde, så ved man netop, hvad man kan forvente. Man er ikke på tæerne overfor hinanden. Walk the talk – og ikke noget med fine ord eller smarte sætninger. ”


Både fortrolig og chef

”Selvom der er magtforhold mellem træner og spiller, så synes jeg godt, at jeg både kan føle omsorg og alligevel skære igennem og tage beslutninger. Jeg kan godt dele personlige ting med spillerne. Men de ved, at det samtidig handler om, at vi skal vinde. 

Så uanset hvad spillerne kommer med af problemer, så afhænger beslutningerne i sidste ende af, om de præsterer på banen. Gør de det, så kommer de med. Det er vigtigt, at de ved, at holdet og resultatet er det vigtigste i den her verden.” 


Kun de gode mennesker kan bruges

”For mig er det en helt central værdi, at man har respekt for hinandens forskellighed, og man viser en ægte omsorg og forståelse for hinanden. Når man arbejder med et professionelt fodboldhold, så har man med mange kulturer og spillere fra forskellige lande at gøre. Det kræver en stor kulturforståelse. Men alle skal finde frem til en fælles værdi og forståelse af, at det handler om at præstere – og vide at det kræver hårdt arbejde. 

Den første kvalitet, jeg kigger efter, når jeg skal finde nye spillere er netop, om de har ’gode menneskelige værdier’. Hvis ikke de har det, så kan vi som udgangspunkt ikke bruge dem i FCM.” 

Læs mere om ledelse, strategi, inspiration og analyse og meget mere i DBU Trænerlounge


Log ind