Fodboldloven: Slut med reklamer på underhylerne

Budskaber af enhver slags inkl. reklame forbydes nu på både undertrøjer og underbukser. Verdenspremiere på nyt dansk ord for ’vanishing spray’ og forsøg med hovedbeklædning gøres permanent. Det er nogle af de få ændringer, når den 65. udgave af Fodboldloven udgives på dansk.

FIFA udviser nu nul-tolerance for alle reklamer og budskaber på undertøjet. Det er en af de få ændringer i den danske fodboldlov frem mod superliga-starten på fredag og klubbernes opstart ude i Fodbolddanmark . Foto: www.fodboldbilleder.dk.


Aldrig før har Nicklas Bendtners boksershorts nok fået så meget opmærksomhed, som da han valgte at flashe dem i Danmarks EM kamp mod Portugal i 2012.

Om det er den direkte årsag til ændringen vides ikke, men faktum er i hvert fald, at IFAB – det internationale organ, der er ansvarlig for indholdet i Fodboldloven - nu tydeliggør i § 4 – spillernes udstyr, at der ikke på hverken undertrøjer eller underbukser må skrives budskaber eller være synlige reklamer. Hvis disse forekommer, vil det blive straffet af den pågældende turneringsmyndighed.

Ellers er det faktisk beskedent, hvad dette års Fodboldlov byder på af nye lovændringer, hvilket er helt normalt ifølge Jan Carlsen fra DBU’s fodboldlovgruppe: ” FIFA og IFAB er oftest tilbageholdende med at indføre de store lovændringer i et VM-år. Det skyldes, at FIFA ikke ønsker at skabe forvirring om reglerne lige før slutrunden skal spilles”.

Eneste anden lidt større tilføjelse til Fodboldloven kan også findes i § 4, hvor det forsøg, der har været afviklet med brug af hovedtørklæder af forskellig art igennem de seneste halvandet år, nu gøres permanent. Det vil sige, at det nu bliver tilladt at bære hovedbeklædning under kampene forudsat, at denne hovedbeklædning overholder nogle nærmere specificerede krav. Vigtigst er, at hovedbeklædningen ikke må udgøre nogen fare for andre spillere og en selv.

Nyt ord på dansk

Selv om der er talt om beskedne ændringer, når den 65. udgave af Fodboldloven udgives senere på sommeren, så byder dette års udgave af den danske version af fodboldloven dog på noget så sjældent som en verdenspremiere på et nyt dansk ord.

DBU fik tidligere på måneden hele 750 bud via DBU’s Facebook side på, hvad den såkaldte vanishing spray, som dommerne har taget i brug under det netop afsluttede VM, skulle hedde på dansk. Og valget faldt på ’markeringsspray’, som blandt andet var foreslået Silja Vinge Ahlstrøm, der derfor ved lodtrækning vandt to billetter til landskampen mellem Danmark og Armenien, der spilles den 7. september 2014. Og samtidig er det nye ord – markeringsspray - at finde i årets udgave af Fodboldloven i afsnittet ”internationale fortolkninger og danske afgørelser” under § 5.

Det var en jury bestående af Jan Carlsen fra DBU’s fodboldlovgruppe, Allan Vennike fra DBU’s fodboldlovgruppe, Michael Johansen FIFA dommer og Eva Hindby fra DBU Kommunikation, der kårede det vindene ord blandt mange gode forslag.

Ingen ændringer til linjen

DBU’s fodboldlovgruppe har naturligvis også noteret sig den debat, der har været i danske medier om dommerlinjen ved den netop overståede VM-slutrunde i Brasilien.

”Vi kan jo af gode grunde ikke vide, hvordan dommerne ved VM er instruerede omkring den linje, der skal følges i kampene, men det ligger fast, at der ikke er tale om deciderede lov eller fortolkningsændringer i de paragraffer, som omhandler vurderingen af frispark og personlige straffe. Vi vil derfor heller ikke se ændringer i dommerlinjen, når de danske turneringer går i gang”, siger Jan Carlsen fra DBU’s fodboldlovgruppe med henvisning til det årlige dialogmøde, som afholdtes med klubberne i Superligaen og NordicBet ligaen i april måned, og hvor der ikke fra klubber eller dommere var ønske om ændringer i den linje, der har været gældende i sæsonen 2013/2014.

Fodboldloven nu kun på digtalt

Som noget nyt udgives den nye version af Fodboldloven ikke længere i en trykt udgave. Fodboldlovens danske version er nu både tilgængelig via DBU’s fodboldapp og på DBU.dk, og derfor har DBU valgt ikke at udgive en trykt udgave også.

Den nye version af Fodboldloven vil være tilgængelig her på DBU.dk og via fodboldapp’en omkring 1. september.

FAKTA

Om DBU’s Fodboldlovgruppe

DBU’s Fodboldlovgruppe er ansvarlige for at oversætte og fortolke den danske udgave af Fodboldloven. Gruppen består af Jan Carlsen og Allan Vennike, der begge er Diplominstruktører i Fodboldloven. Det der tidligere hed lovfortolker.

Om IFAB og FIFA

  • IFAB, International Football Association Board, håndterer fodboldloven, og er den eneste myndighed, der kan ændre i loven.
  • IFAB består af otte personer. En person fra hvert af de britiske fodboldforbund; England, Skotland, Wales og Nordirland og fire personer fra FIFA. De fire britiske fodboldforbunds repræsentation er historisk, idet fodboldspillets love første gang blev defineret af disse forbund.
  • Hvis der skal foretages ændringer i fodboldloven, skal minimum seks af de otte personer stemme for forslaget – ellers bliver det ikke vedtaget. 
  • IFAB holder to officielle møder om fodboldloven om året. I marts afholdes mødet, hvor det endeligt besluttes, hvilke ændringer der vedtages og forkastes. I oktober afholdes et forberedende møde, hvor de otte medlemmer diskuterer og færdiggør de lovforsag, som der skal stemmes om på mødet i marts det kommende år
 


  

Log ind