Tilspilsvending - Færdigheden

ANVENDELSE

En retvendt spiller er en afgørende brik i at kunne spille fremad med succes. En måde spilleren kan blive retvendt (næsen mod de andres mål) på, er ved at anvende – TILSPILSVENDINGEN.

Vendingen kan anvendes til at blive retvendt i et frit område uden modstandere eller rundt om en modstander ("rundt om en modstander" kan være rigtig svær at lykkes med).

 

INSTRUKTIONSMOMENTER

Vendetyper - tilspilsvendingen kan udføres på mange måder. Vi beskriver vending med ydersiden af foden samt indersiden af foden - til højre og til venstre (med samme fod).

Før modtagelse, bevæger spilleren sig (lidt) MOD bolden - for at tage imod/dæmpe boldens fart.

Støttefoden placeres ved siden af bolden – for at skabe plads til vendingen.
Foden drejes - så der bliver plads til hoften kan drejes.

Vendefoden ”tager imod bolden” - for at dæmpe dens fart.
Bolden berøres med den valgte del af foden, således spilleren kan blive RETVENDT på 1. berøringen.
Hvordan foden præcis skal vinkles, og hvordan spændingen kan/skal være i fod og fodled – kan vi ikke opstille en formel for. Hver spiller undersøger, hvad der virker bedst for spilleren selv.

Efter vendingen bør spilleren max. bruge 2-3 skridt, før bolden igen berøres.
Der foretages et temposkift - for at komme væk fra modstanderen.

Vendebevægelsen foregår i et flow, hvor vinkel og spænding i kontakten mellem fod og bold, afgøres af boldens fart, spillerens færdigheder samt om der er plads eller der skal vendes rundt om en modstander bag vendespilleren.

(Vi berører i færdighedsbeskrivelsen af  tilspilsvendingen IKKE spillerens orientering før vendingen. Dette valg er truffet for at fremstille færdigheden som en ren teknisk færdighed.
MEN, vi vil understrege - når tilspilsvendingen anvendes til at løse spillet på banen, er spillerens orientering om plads/modstander, helt afgørende), 

VIGTIGT FOR GODE OG EFFEKTIVE VENDINGER

  • SE på bolden når den berøres under vendingen.
  • SE op før og efter vendingen.
  • BRUG ARMENE til at opnå balance.
  • BØJ LET I KNÆENE og skab et lavt tyngdepunkt – det skal dog ALTID føles naturligt, ellers bliver driblingerne ikke gode.

 

TILBAGE TIL TEMAFORSIDE