Carl Aage Præst

Carlaagepraest

Der var i DBU tradition for indtil midten af 1900-tallet at belønne en spiller med et guldur for 25 kampe på A-landsholdet.

Selv om Carl Aage Præst kun opnåede 24 landskampe før han forlod Østerbros Boldklub for at spille som professionel for Juventus og derved for livstid udelukkende sig selv fra det danske landshold, fik han et guldur.

DBU besluttede at medregne hans optræden på det udvalgte europæiske hold mod Storbritannien på Hampden Park i Glasgow i 1947; dog ikke i den officielle statistik over landskampe.

Poul Petersen, backen i AB, som siden gik under tilnavnet Europa Poul, var også blandt de 11 på banen, mens målmanden Ove Bech Jensen fra B 93 og innerwingen Karl Aage Hansen fra AB sad på bænken. De blev ’ofre’ for den fodboldpolitiske afgørelse, at intet land måtte have flere end to spillere med. Der kunne ellers godt have været brug for dem, efter det europæiske hold tabte 6-1. Udskiftninger var kun tilladt, såfremt en spiller blev skadet.

Carl Aage Præst var året efter med til at vinde olympisk bronze ved legene i London.

ØB, en af klubberne på Fælleden tæt ved Idrætsparken, spillede en betydelig rolle i dansk elitefodbold i den periode, da Carl Aage Præst sammen med blandt andre Helge Bronée var en del af førsteholdet. I sæsonen 1944-45, den første efter Den 2. Verdenskrig, vandt ØB suverænt 2. division med 32 point for 18 kampe – og en målscore på 82 mod 31. Præst lavede 32 mål og Bronée 36.

Efter fire sæsoner i 1. division, og da såvel Carl Aage Præst som Helge Bronée var blevet professionelle i henholdsvis Italien og Frankrig, rykkede ØB ned i 2. division, ét år senere i 3. division og yderligere to år senere ned i Københavns-serien. Samtidigt blev Carl Aage Præst to gange italiensk mester med Juventus, hvor han har status som legende.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2008

Født 26. februar 1922 i København • Død 19. november 2011
Klubber: ØB • Juventus • S.S. Lazio
24 landskampe • 17 mål (1945-49)

Spillerstatistik for Carl Aage Præst
Videointerview i forbindelse med landsholdet 100 års jubilæum.