Aage Rou Jensen

Aage Rou Jensen er den største af mange store personligheder i AGF. Han spillede venstre innerwing i samtlige sine 30 landskampe og opnåede flere end 600 kampe i sin 19 år lange karriere på klubbens førstehold.

Han var i 1949 to gange med til at besejre Sverige: 15-9 i håndbold i KB Hallen den 26. januar og 3-2 i fodbold i Idrætsparken den 23. oktober. Det hændte tit, at han efter en kamp i Aarhus Idrætspark styrtede direkte ind i Stadionhallen for at spille en endnu en kamp for AGF, hvad der én gang medførte, at han scorede på hovedstød – i håndbold.

Aage Rou Jensen, en elegantier og gentleman både på og udenfor banen, hjalp AGF til at vinde det danske mesterskab fire gange på fem år og blev kåret som Pokalfighteren i DBU’s første landspokalfinale i 1955, da AGF besejrede Aalborg Chang 4-0. Yderligere tre gange var han med til at bringe dette trofæ til klubbens anlæg i Fredensvang

Denne alsidige atlet, der også dyrkede gymnastik, svømning og tennis i klubben, ville have fået dobbelt så mange landskampe i fodbold, hvis han og Knud Lundberg ikke havde haft deres lange storhedstid samtidig. Pressen mente, der ikke var råd at have begge disse boldbegavelser med på én gang.

For det meste var DBU’s udtagelses-komité enig. Den blev da også stærkt kritiseret for at udtage dem begge mod Østrig i Idrætsparken den 17. juni 1951. ”Det kan gå med én skildpadde på holdet, men to? Nej" skrev Magnus Simonsen i Politiken og hentydede til Lundberg og Rou. Men det var først og fremmest i kraft af disse to boldbegavelsers genistreger, at Danmark opnåede 3-3 mod et af datidens bedste europæiske landshold.

UK foretrak for det meste Knud Lundberg fremfor Aage Rou Jensen, men det rokkede ikke ved deres venskab og gensidige respekt. Da AB – som i sidste halvdel af 1950erne var AGF’s hårdeste rival til det danske mesterskab – havde spillet i Aarhus, blev Knud Lundberg i byen og tog med AGF’erne på restaurant Tarantella. Men da Lundberg blev nægtet adgang, fordi han ikke bar eller ville bære slips, stillede Rou sig solidarisk med ham. De satte sig udenfor indgangen og drak deres øl dér, serveret af Rous holdkammerater. Det var formentlig Ceres-pilsnere, eftersom Aage Rou Jensen i en menneskealder var en højt skattet direktionssekretær på bryggeriet og i øvrigt foretrak Ceres fremfor de mange klubber i England, Italien og Frankrig, der forsøgte at hverve ham.

Danmark spillede 47 B-landskampe fra 1952 til 1966, og Aage Rou Jensen var anfører i samtlige de syv kampe, han var med i. Den første var mod Sverige i Idrætsparken, hvor Danmark vandt 4-1. Der var kun spillet 30 sekunder, da Aage Rou scorede til 1-0. Så han var ikke så langsom som mange ville gøre ham til. Han gjorde det også til 3-1.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2016

Født 24. september 1924 i Aarhus • Død 8. juni 2009

Klubber: AGF

30 landskampe • 11 mål (1945-57)