Vild VILD afslutning i Basel

Da Embolo bragte Schweiz foran 3-0 i det 76. minut, var der ikke meget der tydede på dansk point, men takket være en fuldstændig vild dansk afslutning – og scoringer af Zanka, Gytkjær og Dalsgaard – fik vi i de døende minutter udlignet til 3-3, og kunne dermed tage det ene point med hjem til Danmark.

Efter blot 40 sekunder kom Christian Eriksen til en udemærket skudchance, men desværre sparkede han forbi mål, og blot et minut senere havde også Martin Braithwaite haft et skudforsøg, han ramte dog heller ikke målet.

Men de tidlige chancer betød, at de hvidblusede danskere troede på det, og vi fik i det hele taget en god start på kampen. Desværre kunne vi ikke holde fast i de gode takter, og stille og roligt begyndte hjemmeholdet at komme ind i kampen – og ikke bare kom de ind i kampen, de overtog også langt det meste af spillet – uden dog at komme frem til de helt store chancer.

Men da chancen så endelig kom til Schweiz, så udnyttede den den også. Ricardo Rodriguez sparkede nok på mål, men det endte med at blive et indlæg, Remo Freuler kiksede tæmningen men bolden sprang hen til Albian Ajeti, umiddelbart tæmmede og lagde bolden han til rette med armen, men Damir Skominas fløjte forblev helt tavs – og så kunne Freuler stensikkert sparke bolden ind bag en chanceløs Kasper Schmeichel.

Efter det schweiziske føringsmål virkede vi en smukle groggy, og hjemmeholdet pressede på i forsøget på at øge føringen. Men vi holdt stand, og hen imod pausen begyndte vi at komme tilbage i opgøret. Vi var flere gange lige ved at komme til udemærkede chancer, men den berømte sidste aflevering sad ikke hvor den skulle – og dermed kunne Schweiz gå ned til pause-teen med en 1-0-føring.

Fra 0-3 til 3-3 på små 10 minutter
Efter pausen fik Danmark igen en god start, dog uden at der førte til farligheder – men vi spillede med tro på en udligning, og fik også presset hjemmeholdet godt tilbage.

Efter et længerevarende dansk pres endte bolden pludselig hos Xhaka, og at han er farlig fra distancen viste han ved at banke bolden i målet uden chance for Kasper Schmeichel. Nede 0-2 så det ikke godt ud for Danmark, og det blev endnu værre, da Schweiz fik øget til 3-0 på noget af en kaos-scoring. En bold ind i det dansk felt endte hos Embolo, han fik snittet den en smule, Schmeichel fik et ben på, bolden fortsatte mod mål og på målstregen kunne indskiftede Højbjerg ikke redde bolden. Ikke nogen køn scoring.

På dette tidspunkt af kampen virkede alle meget sikre på, at Schweiz ville vinde kampen – og da Xhaka blev udskiftet i det 79. minut var det også til stående ovationer. Men de danske spillere fortsatte alligevel fremad, og da Zanka i det 84. minut hovedstødte et frispark fra Christian Eriksen i kassen, kom der lidt tro og energi tilbage i de hvidklædte spillere.

Den smule tro på point der var, blev endnu større i det 88. minut, da Christian Gytkjær reducerede til 2-3. Yussuf Poulsen blev spillet fri i feltet og han lagde bolden på tværs til Gytkjær, der stensikkert sendte bolden ind bag sommer i Schweiz’ mål.

På dette tidspunkt af kampen var der nu en vild gnist i de danske spillere, mens panikken nærmest lyste ud af øjnene på schweizerne. Efter 2-3 målet fik vi skabt et par chancer og fik et par hjørnespark, og i det 93. minut skete så det alle danskere håbede på. Der opstod en solid omgang kaos i hjemmeholdets felt. Schweiz fik ikke clearet bolden, og det endte med, at Henrik Dalsgaard kom højest og med sit første landsholdsmål sikrede Danmark det ene point.

Alt i alt var kampen i Basel nok ikke den bedste danske præstation – men de sidste 10 minutter er nok alligevel noget alle vil huske. Både i Danmark og i Schweiz!

Schweiz-Danmark 3-3 (1-0)
29’ 1-0 Remo Freuler
66’ 2-0 Granit Xhaka
76’ 3-0 Breel Embolo
84’ 3-1 Mathias Jørgensen
88’ 3-2 Christian Gytkjær
90’ 3-3 Henrik Dalsgaard
18.352 tilskuere på St. Jakob-Park, Basel.

Den danske startopstilling (4-3-3)
Kasper Schmeichel – Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Mathias Jørgensen, Jens Stryger Larsen – Lasse Schöne (70’ Pierre Emile Højbjerg), Christian Eriksen, Thomas Delaney – Yussuf Poulsen, Nicolai Jørgensen (70’ Christian Gytkjær), Martin Braithwaite.

Ikke benyttede spillere:
Frederik Rønnow, Jonas Lössl, Peter Ankersen, Andreas Christensen, Jonas Knudsen, Joachim Andersen, Lukas Lerager, Philip Billing, Kasper Dolberg, Jacob Bruun Larsen.

Dommer:
Damir Skomina (SVN)

Statistiske vinkler efter Schweiz vs Danmark

• Danmark har fortsat ikke tabt en åbningskamp i en EM-kvalifikationspulje siden 1974. Efterfølgende er det blevet til mindst et point, selv om det holdt hårdt her til aften.
  • Simon Kjær og Christian Eriksen spillede mod Schweiz begge deres landskamp nr. 87. Dermed indtager de begge en delt 10. plads over spillere med flest landskampe sammen med John Sivebæk.
  • Mathias Jørgensen scorede sit andet landskampsmål for Danmark. Men modsat den første scoring, mod Kroatien ved VM 2018, må glæden denne gang være større.
  • Danmark er fortsat ubesejret på datoen 26. marts, hvor det er blevet til seks uafgjorte og en enkelt sejr.