100.000 piger på månefart

Det er en stor succes, når Pigeraketten er på rumfart i det danske land. Siden 1997 har 100.000 piger i alderen 5-11 år brugt en dag i rumuniverset i en lokal fodboldklub.

Der er stor forskel på piger og drenge i deres måde at deltage i fritidsaktiviteter. Skal klubben tiltrække piger, skal der være fokus på det sociale og den varierede træning.

”Piger vil ikke falde igennem og er primært motiveret af det sociale. Drenge går til noget. Piger går med nogen,” forklarer Søren Østergaard, Ungdomsforsker og leder Center for ungdomsstudier. 

Kun drenge spiller fodbold

Til Pigeraketten i Greve IF i september 2014 var 50 glade, og måske kommende fodboldpiger mødt op for at tilbringe en dag med rumfart, hinanden og ikke mindst fodbold. Én af pigerne var seksårige Eva, som aldrig havde spillet fodbold før.

”Det er flest drenge, som går til det. Jeg vidste slet ikke, at jeg var så glad for fodbold. Det var det sjoveste, som jeg nogensinde har prøvet,” fortæller Eva.

Ved Pigeraketten deltager pigerne sammen i en aktivitet som består af varierede øvelser, hvor der kommer mange forskellige kompetencer i spil, og der er dermed stor chance for, at pigerne oplever succes.

Glade forældre

Klubbens flyer om Pigeraketten var én af de sedler, som Evas mor var glad for, at datteren hev frem fra skoletasken.

”Eva kan godt lide at bestemme, så vi tænkte, at det var rigtig godt med en holdsport, hvor hun ikke er i centrum. I dag bytter hun fodboldkort i skolen med de andre og taler livligt om en masse spillere, som vi aldrig har hørt om,” fortæller Hafdis H. Kjærgaard, Evas mor.

Eva er fast spiller på klubbens U6-pigehold.

Klubfornyelse som sidegevinst

Det er ikke kun de nye spillere, som Pigeraketten kan føre med sig, som kan være gavnligt for klubben.

”Fornyelse af fodboldklubber kommer ved, at der kommer nogle nye mødre og stiller de spørgsmål til klubben, som klubben ikke har stillet sig selv gennem mange år,” fortæller Søren Østergaard.

Evas forældre kommer fra Island og har ikke tidligere deltaget aktivt i foreningslivet. Til gengæld finder vi dem nu på sidelinjen til pigernes træning i Greve IF.


Fakta

  • Pigeraketten arrangeres af klubben med støtte fra DBU og er en dag med fodbold i et rumunivers, hvor piger i alderen fem til 11 år kan komme og prøve kræfter med fodbolden uanset kompetencer.  
  • Pigeraketten landede for første gang i 1997 og siden har der været mere end 1.400 afviklinger.
  • 100.000 piger har i løbet af 17 år deltaget på en Pigeraket.

Læs mere om Pigeraketten.

Ansøgninger til afvikling af Pigeraketten 2015 åbner ultimo oktober.


Log ind