Inden du går i gang

Inden du går i gang med "5 for movement" anbefaler vi, at du starter med at læse denne side, som indeholder en række essentielle informationer og anbefalinger til dig som underviser


En forkortet version
"5 for movement" er en forkortet version af "11 for Health", hvor programmet kan gennemføres på 5 uger i stedet for 11 uger. Indholdet i det 5 uger lange program er valgt ud fra de erfaringer, som er gjort med "11 for Health" og den feedback vi har fået fra de deltagende lærere. 

Drenge og piger, øvede og uøvede spiller sammen – og det fungerer!
Når der spilles fodbold i skoleregi er det ofte, at der laves en kønsopdeling. I "5 for movement" er undervisningen og øvelserne tilrettelagt på en måde, så alle elever får noget ud af det, også selvom drenge og piger spiller sammen.

Udover at der spilles med blandede køn, så er både øvede og uøvede sammen. Det skyldes bl.a. at der spilles på små baner og typisk 3 mod 3 eller 4 mod 4, hvilket medfører at alle elever er meget aktive, og deltagende i øvelserne. 


Du bestemmer selv hvordan du vil gennemføre programmet
"11 for Health" er udviklet til mellemtrinnet, men flere skoler har gode erfaringer med at bruge elementer fra konceptet til både ind- og udskoling, både i undervisningen og som eksempelvis elementer i ’legepatrulje’ osv. Det er du også meget velkommen til. 

Materialet er nemt at gå til men der må naturligvis forventes lidt forberedelsestid forud for den enkelte uge. Som underviser er det helt op til dig at vælge om du ønsker at køre programmet i sin helhed, om du vil køre det i en forkortet version med udvalgte elementer, eller om du blot vil bruge materialet som inspiration til din undervisning. Hvis du ikke ønsker at køre "5 for movement" i sin helhed, anbefaler vi dog, at du i stedet går til siden for "11 for Health", hvor der er endnu mere materiale at blive inspireret af. Klik HER for at gå til sitet.


Vi har ikke undersøgt effekt på sundhed og trivsel efter 5 uger endnu men…
"11 for Health" har dokumenteret effekt på en række områder, hos elever fra 5. klassetrin, der har gennemført 11 ugers programmet i sin helhed. Da "5 for Movement" er en forkortet version af de 11 uger, kan der ikke forventes lignende effekter ved gennemførsel af de 5 uger. Til gengæld har vi valgt de elementer fra "11 for Health", der bidrager mest til den højintense bevægelsesform, samt de elementer, der understøtter trivslen. Det betyder derfor ikke at undervisningen ikke bidrager positivt til netop elevernes sundhed, trivsel og sundhedsviden.


Det kræver ikke meget
Vil du gerne bruge materialet, men er i tvivl om hvad det kræver af plads og udstyr? Det simple svar er, at du skal have adgang til et areal på 50x30 meter, nogle kegler samt fodbolde til mindst halvdelen af eleverne. Har du det, kan du lave stort set alle øvelserne i programmet. Det er også muligt at lave programmet indendørs, men har du kun en almindelig gymnastiksal til rådighed, kan enkelte øvelser være udfordrende at gennemføre.


Inkludering af den lokale fodboldklub
Står I og skal til at gå i gang med "5 for movement" i undervisningen, kan I med fordel overveje om det vil give mening at inkludere jeres lokale fodboldklub. Måske har I allerede et godt samarbejde med fodboldklubben, og i så fald er det oplagt at gøre "5 for movement" til en del af dette. Har I ikke et samarbejde, kan jeres arbejde med fodbold i undervisningen være en god mulighed til at få en kontakt til fodboldklubben.

Hvordan I ønsker at involvere den lokale fodboldklub er helt op til dem og jer at finde ud af, men mulighederne er mange. Måske kan I låne materialer hvis I ikke har nok, måske er det muligt at ’låne’ en træner til at hjælpe med undervisningen på skolen, eller måske kan I afslutte ”5 for movement” programmet med et besøg i klubben? Det afhænger af hvad I har lyst til/mulighed for og hvad klubben har ressourcer til at assistere med.