På den årlige FIFA-kongres, der i år blev afholdt i Thailands hovedstad Bangkok, blev der i dag stemt om, hvem der skal afholde VM i fodbold for kvinder i 2027. Her fik Brasilien flest stemmer og kommer dermed til at afholde slutrunden.

DBU støttede det europæiske bud, hvilket Tyskland, Belgien og Holland stod bag. Det var bl.a. begrundet i et bæredygtigt bud med meget korte distancer mellem stadioner, hvilket ville sikre korte rejsetider for både spillere og fans og minimal belastning for klimaet.

DBU’s formand, Jesper Møller, ser dog positivt på, at både det sydamerikanske og det europæiske bud var på et højt niveau:

”Vi er rigtig glade for at se, at begge kandidater præsenterede virkelig stærke bud. Det vidner om, at flere nationer verden over prioriterer fodbold for kvinder i øget grad. Det er meget positivt og helt afgørende for den fortsatte udvikling af fodbold for piger og kvinder. Vi støttede det europæiske bud, men vi er sikre på, at Brasilien kommer til at afvikle en rigtig god turnering. På baggrund af afstemningen vil vi analysere på tallene, men beslutningen peger endnu engang på, at den globale fodboldpolitiske magtakse er i bevægelse væk fra Europa,” siger Jesper Møller.

Indsats mod racisme

På kongressen præsenterede FIFA’s præsident, Gianni Infantino også en omfangsrig indsats til at bekæmpe racisme. Den er blevet dannet på baggrund af samtaler med nuværende og tidligere fodboldspillere.

Indsatsen indeholder fem indsatsområder: regler og sanktioner, handlinger på banen, retsforfølgelse, uddannelse, samt spilleres stemme. Indsatsen lægger ligeledes op til, at dommere kan signalere på banen, hvis de oplever, at der er sket racisme.

”Det er en slagkraftig og nødvendig indsats fra FIFA og alle fodboldforbund og lande. Det er desværre nødvendigt, fordi vi stadig ser, at racisme er et kæmpe problem på tværs af verden. Vi vil i DBU se på, hvilke regler vi skal ændre for at følge FIFA’s tiltag, så vi i dansk fodbold er klar til at slå hårdt ned på racisme, hvis det skulle ske. Fodbold er for alle,” siger DBUs administrerende direktør Erik Brøgger Rasmussen.

Opbakning til samlet lovpakke

DBU stemte for den samlede lovpakke, som blev præsenteret på FIFA-kongressen. Det blev besluttet efter drøftelser med DBU’s bestyrelse

”Vi har diskuteret det i DBU’s bestyrelse. Sammenlignet med det, der var det oprindelige oplæg, er vi tilfredse med, hvordan lovændringerne er landet. Det handler blandt andet om, at uefa også fremover vil udgøre et blokerende mindretal i FIFA, og at FIFA-kongressen stadig er besluttende organ for FIFA’s hjemsted og tildeling af VM-slutrunder. På baggrund af lovpakken og racismetiltagene vil vi nu se på nødvendige ændringer af DBU’s love. Også UEFA’s seneste lovændringer og EU-afgørelsen om European Super League vil vi skulle håndtere i forhold til DBUs love” siger Jesper Møller.

Krigen i Gaza var også et tema på kongressen, hvor Palæstinas fodboldforbund havde stillet et forslag om at suspendere Israel i FIFA. Forslaget kom ikke til afstemning, og i stedet blev det besluttet, at FIFA's bestyrelse, FIFA Council, med input fra uafhængige juridiske eksperter vil træffe en beslutning i juli:

”Det er en ekstremt svær situation for alle at håndtere, hvor følelser og fakta er svære at adskille. Vi er derfor glade for, at det bliver behandlet i den rette instans med ekstern rådgivning. FIFA er en regelbaseret organisation, og vi spiller selvfølgelig efter de spilleregler, der nu er, og så må vi se, hvad FIFA Council beslutter i sidste ende,” siger Erik Brøgger Rasmussen.