Afgørelsen fra 11-meter-pletten har skabt store historiske øjeblikke, som vi aldrig glemmer. Smukke som grumme. Uforglemmelige såvel som dem, vi ikke kan glemme hurtigt nok.

De seneste to år har straffesparkskonkurrencer resulteret i knapt så gode minder for dansk fodbold. I sommeren 2018 sendte Kroatien Herrelandsholdet ud af VM i 1/8-delsfinalerne, mens FC København måtte se sig slået ud af Champions League-kvalifikationen af serbiske Røde Stjerne efter en dramatisk straffesparksafgørelse sidste år.

Nu skal en ny model ruste de danske spillere til at være endnu stærkere, når de udsættes for det massive pres ved sparket fra 11 meter. Fra den kommende sæson bliver alle kampe i både U17 Ligaen og U17 Divisionen for drenge afgjort via straffesparkskonkurrence, hvis kampen ender uden vinder i ordinær tid. Det har DBU’s Bestyrelse besluttet efter en indstilling fra DBU’s Talentudvalg.

Flemming Berg, DBU’s talentudviklingschef for herrer, står i spidsen for arbejdet og ser meget positivt på turneringsændringen:

”Disciplinen straffesparkskonkurrence og straffesparket i almindelighed er omgivet af spænding og dramatik. Derfor er det så kompliceret at træne under ikke konkurrence-lignende forhold. Med dette spændende og banebrydende tiltag får vi mulighed for at uddanne de danske U17-spillere i evnen til at sparke et straffespark,” siger Flemming Berg og fortsætter:

”Vi skaber et scenarie, hvor presset er til stede ved straffesparkskonkurrencen – der sparkes om point. Men vi giver også mulighed for at dygtiggøre spillerne i udførelsen. Hvor skal man sparke? Yderligt, med risiko for at sparke forbi? Målmands-afhængigt eller målmands-uafhængigt? Elitefodbold og konkurrencesport handler om at opsøge de små procenter, og vi vil være de dygtigste til at mestre straffesparket,” siger Flemming Berg.

På de danske U-landshold på drengesiden har man det seneste stykke tid haft straffesparkskonkurrence efter alle venskabs- og testkampe - uanset resultat i den ordinære kamp.

DBU’s Talentudvalg foreslog to modeller for straffesparksafgørelsen. ’Model 1’ giver to point til vinderen efter straffespark med ét point til taberen. ’Model 2’ giver ét point til vinderen og ingen point til taberen. De 28 klubber i U17 Ligaen og U17 Divisionen har med et snævert flertal støttet ’Model 1’.

Denne model blev derfor indstillet til og godkendt af DBU’s Bestyrelse. Modellen kendes blandt andet fra ishockey.

Formålet med implementeringen af modellen er at skabe et endnu større datagrundlag og erfaring med disciplinen. Det skal så i sidste ende styrke spillerens forudsætninger for at præstere bedre fra straffesparkspletten.

Efter det første år med straffesparksmodellen vil DBU vurdere, om og i så fald hvordan modellen skal fortsætte, samt hvorvidt projektet skal foldes ud i flere af DBU’s ungdomsturneringer.

Yderligere fakta:

  • Klubberne var med et stort flertal enige om at implementere straffesparksafgørelse ved uafgjorte kampe.
  • Flemming Berg har fået lavet et ’Straffesparks-review set fra skyttens perspektiv’, som DBU Projekt & Analyse har forfattet. Samtidig arbejdes på et tilsvarende review set fra målmandens perspektiv.
  • Dataopsamling foretages elektronisk af klubberne med et simpelt indtastningsark. Efterbehandling foretages af DBU.