Det bliver en partner med meget stort kendskab til dansk fodbold, som skal levere VAR til 3F Superliga fra sæsonen 2020/21 og fire år frem. NEP står for OB-produktioner i flere end 80 lande – og firmaets danske afdeling har siden 1998 produceret størstedelen af kampene i den bedste danske fodboldrække. Løsningen NEP kommer til at levere til 3F Superliga bliver sammen med firmaet EVS, hvis VAR-system allerede bruges i blandt andet La Liga, den portugisiske og den polske fodboldliga samt af FIFA.

”Vi er rigtig glade for, at det bliver NEP og EVS, der skal levere VAR-teknikken til 3F Superliga. Vi synes, det er en optimal kombination med NEP, der kender dansk fodbold allerbedst, i samarbejde med EVS, der er FIFA autoriseret og har stor erfaring fra udlandet. Det bliver rigtig godt,” lyder det fra direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

Arbejdet med at blive klar til næste sæson er i fuld gang. Her i november er der taget hul på uddannelsen af dommerne og operatører både med teoretisk og praktisk træning i simulatorer. Det følges op i slutningen af januar med en uges indendørs træningslejr, hvor der laves live-træning i kampsituationer.

I februar sendes dommerne på græs, hvor der arrangeres hele træningskampe på stadions i Danmark. I sidste ende skal alt være klar til sæsonstart i juli 2020.

”Vi har nu haft de første samlinger, og jeg kan mærke stor entusiasme hos dommerne. Både de erfarne og hos de helt nye i dommerteamet, der udover dem på banen vil bestå af de tre personer i VAR-vognen; VAR, AVAR og replay-operatøren. Det bliver et intenst uddannelsesforløb, men vi har lavet en grundig og realistisk plan, og vi er rigtig glade for at være i gang,” siger Michael Johansen, der er formand for dommerudvalget og VAR-instruktør.

VAR UDTRYK:

  • VARVideo Assistant Referee. Hjælper kampens dommer ved fire afgrænsede situationer. Mål, rødt kort, straffe og forkert identitet. Opgaven er at tjekke for klare og tydelige fejl i de fire situationer.
  • AVARAssistant Video Assistant Referee. Hjælper VAR, særligt med at holde øje med kampen, imens VAR gennemgår en situation.
  • ROReplay Operator. Hjælper VAR med at finde de bedste klip og vinkler for at bevise eller modbevise en afgørelse