Ny klubturnering skal bane vejen for talenterne

En ny træningsturnering på herresiden sparkes i gang i efteråret 2018, når klubber fra Danmark, Sverige, Tyskland og Polen tager hul på Baltic Sea Cup. En stærk U21-turnering med store perspektiver for dansk talentudvikling, lyder det både fra DBU, Divisionsforeningen og de danske klubber

En ny europæisk træningsturnering ser dagens lys i efteråret 2018 – en U21 klubturnering på herresiden, der er blevet til på dansk initiativ og skal styrke og udvikle de bedste talenter gennem træningskampe på et højt internationalt niveau.

Baltic Sea Cup er navnet på den nye klubturnering på drengesiden, der fra efteråret 2018 skal supplere og bygge videre på de gode erfaringer fra den officielle klubturnering UEFA Youth League og give endnu flere unge danske talenter muligheden for en kompetitiv international matchning i den såkaldte transitionsfase – dvs. overgangen fra ungdomsfodbolden til førsteholdsfodbold ude i de danske topklubber.

Erfaringerne fra de danske klubbers deltagelse i UEFA Youth League (NextGen) viser nemlig, at den høje matchning af de unge spillere i de internationale kampe også ofte er med til at forkorte talenternes vej til klubbernes førstehold. Derfor vækker den nye turnering også stor begejstring hos både DBU, Divisionsforeningen og de danske klubber.

”Vi har rigtig gode erfaringer fra de danske hold, der har deltaget i UEFA Youth League og kan se, at det har stor betydning for de enkelte spilleres udvikling i den vigtige transitionsfase. Den erfaring skal vi udnytte og bygge videre på. Den nye U21-turnering vil kunne skabe endnu flere internationale kampe med noget på spil for vores dygtige unge spillere til gavn for både spillerne, klubberne og landsholdet.,” siger Ole Bjur, talentansvarlig i Divisionsforeningen, der vil stå for organiseringen af turneringen, der på nuværende tidspunkt er en invitationsturnering for de udenlandske hold.

De danske deltagere skal i den nye turnering findes i sluttabellen for U19 Ligaen, hvor nr. 1 deltager i UEFA Youth League og nr. 2, 3 og 4 altså fremadrettet skal deltage i Baltic Sea Cup, hvis idé og initiativ udspringer af det analysearbejde som Kommissionen for National Talentudvikling (KNT) foretog og fremlagde i 2017.

Det er DBU og Divisionsforeningen, der efterfølgende i samarbejde med klubberne har arbejdet på at få turneringen til at blive en realitet og betydet adskillige besøg hos vores nabolande i henholdsvis Sverige, Tyskland og Polen. Og hele vejen rundt har begejstringen for den nye turnering været stor, fortæller DBU's Talentudviklingschef på drengesiden, Flemming Berg, der håber at de syv klubber udvides til først 12 og dernæst 16 hold:

”Ideen om turneringen udspringer fra de forslag som KNT forelagde os i 2017, og har derfor været en høj prioritering for os og licensklubberne. Derfor tog vi en dialog med nogle af de klubber, som vi kunne forestille os var med på ideen, fulgt op af besøg i blandt andet Tyskland og Polen. Det er en fantastisk opbakning, vi har fået fra klubber både herhjemme og i udlandet, der ligesom os tror på, at det vil styrke den hjemlige talentudvikling. Jeg glæder mig personligt meget til at se, hvor stærke vores egne unge spillere er, når de afprøves i et mere internationalt setup,” slutter Flemming Berg.

AaB er en af de klubber, der deltager qua deres placering som nummer 2 i U19 Ligaen i sidste sæson. Og her er talentchef Anders Damgaard glad for muligheden for at teste de nordjyske talenter mod stærke europæiske hold – og håber at erfaringerne også kan forplante sig længere nede i talentarbejdet:

”Vi hilser ideen og tankerne bag Baltic Sea meget velkommen, idet matchning er en vigtig del af den enkelte fodboldspillers udvikling på vej mod en eventuel debut på vores førstehold i AaB. Matching får vi ofte i den nationale liga, men den internationale matchning via denne klubturnering, hvor vi vil møde hold med en anderledes spillestil, en anderledes attitude til fodboldspillet og et andet sprog, er meget vigtigt for den enkelte spiller og os som talentudviklingsklub. Derfor glæder vi os meget til at måle den enkelte spiller og os som klub mod nogle udenlandske klubber. Det kunne jo også være, at vi kunne lade os inspirere af dem i vores daglige arbejde med talenterne,” siger Anders Damgaard.

Første runde i turneringen spilles inden 1. september. herunder lidt fakta om turneringen og spilletidspunkter.

Hold:

F.C. København
Halmstad
Hertha Berlin
OB
Pogon Stettin
Union Berlin
AaB

Kampe:

1. runde spilles inden 1. september 2018

AaB – Pogon Stettin       
OB – Halmstad
FCK – Union Berlin

2. runde spilles inden 25. september 2018

Halmstad – Hertha Berlin
Pogon Stettin – OB
Union Berlin - AaB

3. runde spilles inden 20. oktober 2018

Hertha Berlin – FCK
AaB – OB
Union Berlin – Halmstad

4. runde spilles inden 15. november 2015

Halmstad - FCK
Pogon Stettin – Hertha Berlin
OB – Union Berlin

5. runde spilles inden 10. december 2018

FCK – Pogon Stettin
Hertha Berlin – AaB


Log ind